Video: Wist u dit al over gefermenteerd varkensvoer?
Betere verteerbaarheid
Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) een grondstof omzetten of afbreken. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.
Fermentatie van varkensvoer
In de varkenshouderij wordt gefermenteerd voer toegepast voor een betere ontsluiting van voedingsstoffen. Hierdoor verbetert de verteerbaarheid van de grondstoffen en dat heeft een positief effect op de voerefficiëntie. Bovendien heeft fermentatie een gunstige invloed op de maagdarmgezondheid van het dier. U kunt ook gebruikmaken van goedkopere grondstoffen, zoals erwten en akkerbonen, die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Tot slot draagt fermentatie ook bij aan een duurzamere varkenssector, doordat de mestproductie daalt en de nitraat- en fosfaatuitscheiding omlaag gaat. In onderstaande video wordt precies uitgelegd precies hoe het werkt en hoe u het toe kunt passen op uw varkensbedrijf.
FERM4FARM Fermentatie varkensvoer | ForFarmers
Fermentatieweetjes…
- Zeugen op gefermenteerd voer, omgerekend naar gezonde melkzuurbacteriën, dagelijks zo’n 60 flesjes Yakult® te drinken krijgen?
- De eerste stap in het verwerkingsproces van koffiebonen fermentatie is?
- Zelfs theeblaadjes gefermenteerd worden?
- Zeugen die ferment krijgen, gezondere mest hebben en daardoor ook gezondere biggen?
- Ook voor cacaobonen fermentatie nodig is, voordat er chocolade van gemaakt kan worden?
- Meer dan 7.000 jaar voor Christus in China al fermentatie werd toegepast?
FERM4FARM
ForFarmers heeft al het goede van fermentatie gebundeld in het FERM4FARM-concept. Dit omvat de producten, het advies én de tools. Lees hier meer over de FERM4FARM-aanpak, lees het speciale magazine over fermentatie of neem contact op met één van de fermentatiespecialisten bij ForFarmers:
Richard ter Braak, accountmanager varkenshouderij en projectleider fermentatie
T: 0654 331 581 • E: richard.terbraak@forfarmers.eu
Ronald Scholten (Dr. Ferm), fermentatiespecialist
T: 0653 986 341 • E: ronald.scholten@forfarmers.eu