Duitsers gaan vleeskwaliteit immunocastratie onderzoeken
Immunocastratie is een alternatief voor verdoofd castreren of intacte beren. In Duitsland is er het zogenaamde 100.000 varkens project, waarbij varkenshouderij, slachterij en retail 100.000 vleesvarkens met immunocastratie willen afzetten. Inmiddels zijn de groei- en vleeseigenschappen van borgen en beren bekend, maar is er nog meer onderzoek nodig om de eigenschappen van varkens met immunocastratie beter in kaart te brengen en daar dan ook meteen een waarde aan op te hangen. De vraag is bijvoorbeeld of het vlees van de beren van dezelfde kwaliteit als borgen heeft.
Sensorische consumentenonderzoeken
De focus van het onderzoek ligt daarom vooral op de beoordeling van de karkassamenstelling en de kwaliteit van het vlees en vet. De onderzoeksuitkomsten kunnen dan als basis voor kwaliteitsbetaling dienen. Bovendien zouden de verwerkingseigenschappen worden getest in sensorische consumentenonderzoeken. Om de milieu-impact te kwantificeren wordt een levenscyclusanalyse uitgevoerd.
Optimaliseren vetmesten
De onderzoekers hopen dat het project inzicht zal geven in welke variaties er te verwachten zijn in de slacht- en resultaatgegevens en in de vlees- en vetkwaliteit en wat de belangrijkste oorzaken van optredende variaties zijn. Op deze manier is het volgens de onderzoekers mogelijk om advies af te leiden over het optimaliseren van het vetmesten van immunocastreerde dieren. Het project wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van Landbouw.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Zoetis
Bron: Agrar Heute