Update: ‘Noodhulp om economische ellende varkenshouders te overbruggen’
Update: Eerder stond bij dit bericht dat de POV vond dat er noodhulp moest komen. Dat was een verkeerde veronderstelling. Het betreft een bericht van ISN.
De varkensmarkt wordt volgens het Duitse ISN nog steeds gekenmerkt door een enorme aanboddruk. En er is grote onzekerheid bij de marktpartijen. De beperkende factor is nog steeds de slachtcapaciteit. Zoals verwacht is de particuliere vraag op de vleesmarkt verschoven van restaurants naar foodretail. Uitgebreide reclamecampagnes zorgen volgens berichten voor een behoorlijke omzet.
Slachtachterstand
De situatie op de markt voor slachtvarkens blijft dramatisch, zo meldt ISN. In Duitsland ontbreken nog steeds minstens 20.000 tot 40.000 slachtingen per week, zodat slachtachterstand (momenteel zo’n 600.000 varkens) nog steeds blijft groeien. Inmiddels is aangetoond dat de capaciteit wat kan opgetrokken worden. Ook op de locatie van Tönnies in Rheda is men voorzichtig optimistisch dat de nieuwe uitsnijderij binnenkort eindelijk in gebruik kan worden genomen, waardoor de slachtaantallen op deze locatie merkbaar zullen toenemen.
Extreme noodsituatie
ISN stelt dat de varkenshouders in een extreme noodsituatie verkeren. De kerstvakantie met zeer beperkte slachtcapaciteit staat voor de deur. ISN vindt dat men daarom juist nu niet mag dralen. Zeugenhouders en mesters komen momenteel zo'n 50 euro per dier te kort om de kosten te dekken, door de enorme prijsdaling ten gevolge de Corona-pandemie en de uitbraak van AVP.
Politici zijn momenteel bezig met het samenstellen en uitdelen van financiële hulppakketten in alle getroffen economische sectoren - van de luchtvaart tot de restaurants - voor de getroffenen, maar nog niet voor de zwaar gehavende varkenshouders. Er moet snel noodhulp komen om de economische ellende te overbruggen.