Column: Rust kan terug keren op de varkensmarkt
Na de heftige daling in de afgelopen week, en waarschijnlijk nog enkele correcties de komende week, is het toch goed mogelijk dat de prijzen zullen stabiliseren en dat er weken van rust gaan komen. Wellicht tot de kerst.
Al met al zien we licht aan het eind van de tunnel
Een aantal handelaren gaven de laatste dagen al aan dat alles net iets makkelijker loopt. We laten de varkens, die normaal naar Duitsland gaan, maar even buiten beschouwing in deze observatie. DE Nederlandse slachterijen pakken de varkens net iets vlotter op en ook het extra aanbod door de prijsverlaging afgelopen week zorgt niet voor grote problemen. Zelfs de onderdelen, al dalen de meeste nog met 3 tot 5 centen, doen het deze week beter dan de varkensprijs zelf. Het aantal geslachte varkens blijft op een hoog niveau; evenals het gewicht van de varkens. Dat het geslacht gewicht nog hoger is, komt blijkbaar door het slachten van de zware varkens die normaal naar Duitsland gaan. Al met al zien we licht aan het eind van de tunnel. Dat licht moet zorgen dat iedereen zijn rust bewaard en dat men geen paniekleveringen gaat doen zoals afgelopen week.
Duitsland is en blijft moeilijk; al stijgt het aantal slachtingen daar ook weer en zitten ze nu op 825.000 varkens per week. Ook het aantal varkens vanuit Nederland naar Duitsland stijgt weer, maar dat is krap 15.000 van de normaal 25.000 varkens die wekelijks naar onze oosterburen toe gaan. Het wachten is daar op de Duitse overheid die groen licht moet geven, zodat Tönnies meer varkens kan verwerken. Dan hebben we het over 25.000 varkens meer per week. Als dat mag, is Duitsland voor een groot deel van zijn capaciteitsprobleem af en kunnen ze zich helemaal focussen hoe ze het overschot zo snel mogelijk weg gaan werken. Het wegwerken van het overschot is bij ons natuurlijk ook nog een probleem, maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Ik hoor nogal wat berichten van de handel die toch meerdere keren per week naar Spanje of Italië rijden. Ze kunnen dit doen voor concurrerende prijzen.
Al dit nieuws maakt dat we langzaam een waterig zonnetje ontwaren in de varkensprijzen. De Boerenvarkensprijs maakt echter wel een klapper van min 13 centen naar 1,41 euro en dat is inclusief de 5 centen die de slachterijen ruim een maand geleden onnodig geïncasseerd hebben. Voor de komende week zullen prijzen zoals gezegd nagenoeg onveranderd blijven; op een enkele correctie na. De gedachte bij een aantal slachterijen zal namelijk zijn: ‘Wat Compaxo kan met min 10 centen kunnen wij ook. Kijken we nog even verder Europa in, dan zien we vaak nog kleine verlagingen, Denemarken min 2,5 centen, Frankrijk min 1,5 centen. Spanje en Italië net zo, maar dat is een beetje afhankelijk naar welke notering je daar kijkt.
Problemen biggenmarkt worden gelukkig niet groter
Voor de biggenprijs is het hoe gek het ook klinkt bijna hetzelfde als op de varkensmarkt. De Boerenbiggenprijs daalt nog wel met min 2 euro naar 22,50 euro, maar daarmee denken we er toch ook te zijn; al was de bodem van graniet vorige week toch niet stevig genoeg. Het aanbod begint af te nemen doordat een aantal stoppende zeugenhouders de laatste biggen heeft afgeleverd en ook doordat Duitsland weer meer biggen afneemt. Niet dat hierdoor alle problemen zijn opgelost. Nee, ze worden alleen niet groter en dat is nu ook al een pluspunt. Ook zien we grotere aantallen biggen naar Polen en Servië gaan die de markt toch wat ontlasten en natuurlijk de 30.000 biggen die nu wekelijks naar Spanje gaan. Voor de komende weken zal de prijs onveranderd blijven op een laag niveau.
Beter leven en de POV
Deze week las ik het bericht dat er voor de Beter Leven varkens een eigen notering moest komen. Ik heb daar toch even over nagedacht en ook met een handelaar over gesproken. We komen tot de conclusie dat dit natuurlijk kan, maar gaan ze dan meer opbrengen? In deze afgelopen weken wel, want de prijs in de supermarkten is eerder gestegen dan gedaald. De vraag is: ‘Willen die inleveren?’Het antwoord zal vermoedelijk zijn: ‘Dat hebben ze nog nooit gedaan en waarom nu dan wel? Je produceert toch al.’ Er zit echter nog een andere kant aan, waar blijven de intacte beren. Niemand blijkt ze te willen. Azië wil ze niet en ze moeten dus in Europa blijven voor een mindere prijs. In Duitsland is er ook al een supermarkt, die ze weigert te verkopen. Het berenvlees zit dus al vaker in een duwmarkt. Voor mij is het zeker. Beter leven geldt alleen voor het varken en niet voor de varkenshouder.
250.000 clicks
Heren, dames lezers, deze week heb ik met meer plezier deze column geschreven dan in de afgelopen weken. Maar ik blijf erbij: Ik wil wel graag schrijven hoe de markt ervoor staat. Het schrijven dat we de goede kant weer opgaan, is vele malen leuker dan het brengen van een slechte boodschap. Inmiddels zijn we deze week het aantal van 250.000 clicks op de column gepasseerd vanaf september 2018. Op naar het miljoen.