Slachterij Tönnies weer terug op oude capaciteit met opening nieuwe snijafdeling
Het Duitse bedrijf verwerkte tot juni ook al zo'n 40.000 varkens per week, maar kreeg toen te maken met Covid-19-besmettingen onder het personeel. Sluiting volgde en na de heropening werd er wekenlang met mindere capaciteit geslacht. Tot op heden werden er zo'n 16.000 varkens per dag geslacht op de hoofdlocatie.
De nieuwe snijlijn is volledig 'coronaproof' gebouwd. Op de nieuwe afdeling kunnen circa 200 medewerkers aan het werk. Daarmee kan Tönnies de slacht- en snijcapaciteit behalen zoals het was voor de sluiting in juni. Dit betekent dat er 40.000 extra varkens per week kunnen worden verwerkt, naast de 25.000 die er nu per dag geslacht kunnen worden met de opening van de nieuwe snijzaal.
De extra slachtingen bieden de markt lucht. Het kan het overaanbod, de 'schweinenstau', laten dalen. ISN meldde dat de markt 'dramatisch is'. Vorige week was de slachtachterstand op de Duitse markt nog zo'n 600.000 varkens.
Maatregelen
Het bedrijf werkte in zes weken tijd de rundveeslachterij om tot een nieuwe snijzaal voor hammen. De rundveeslachterij is verhuisd naar een andere locatie. Meer afstand tussen de individuele werkplekken, kunststof scheiders tussen medewerkers en de krachtige HEPA-filters die de lucht continu zuiveren, zijn enkele beschermingsmaatregelen die op de nieuwe afdeling zijn genomen om Covid-19. „Tot nu toe lag onze bezettingsgraad rond de 70 procent. Nu, met het extra productiegebied, kunnen we meer varkens van boeren ophalen en de producenten ontzorgen”, zegt Tönnies-directeur André Vielstädte. „De druk in de stallen is groot, dus we zijn blij dat we de varkens nu kunnen verwerken."
Vielstädte is blij met de opening van de nieuwe afdeling. „Op deze manier kunnen we op korte termijn een belangrijke bijdrage leveren aan het geleidelijk verminderen van de dramatische varkenscongestie in Duitsland.”