Woensdag 25 november Pig Business Live-uitzending:
Pig Business thema-uitzending: is Nederland voorbereid op een varkenspestuitbraak?
Maar zijn wij voldoende voorbereid op een plotselinge uitbraak zoals in België? Weten varkenshouders welke externe bioveiligheidsmaatregelen ze moeten nemen en gebeurt dit ook al? En wat kunnen we leren van onze Belgische buren als Nederland getroffen wordt? Om antwoord te geven op al deze vragen, en nog meer, organiseert Pig Business op woensdag 25 november een live-uitzending om 20.00 uur.
Sinds het verdwijnen van het productschap Vee en Vlees heeft de POV een deel van de taken omtrent uitbraak van dierziekten overgenomen. De vraag is natuurlijk of de POV de capaciteit heeft om deze taken inderdaad uit te voeren en welke taken voert de overheid uit. Is de overheid alert en doortastend genoeg? Janssen vertelt welke voorbereidingen de POV al heeft getroffen als de varkenspest in Nederland zou uitbreken en bij uitbraak welke maatregelen direct worden uitgevoerd. Ook zal ze in een vraaggesprek uitleggen wat er nog meer moet gebeuren en waar de grootste risico’s zijn.
Biosecurity is cruciaal
Overal waar ziekten uitbreken, zijn de farmaceutische bedrijven aanwezig om elk detail van een uitbraak te onderzoeken. Voor Boehringer Ingelheim geldt dat ook en deskundigen als dierenarts Martijn Steenaert zitten bovenop de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Niet dat er al een vaccin is ontwikkeld, maar er zijn andere zaken die belangrijk zijn bij de uitbraak en bestrijding van varkenspest. Externe biosecurity is daar één cruciaal onderdeel van. Steenaert zal uitleg geven over welke maatregelen een varkenshouder moet nemen om te voorkomen dat er varkenspest op het bedrijf uitbreekt. Boehringer Ingelheim heeft een speciale 'internet tool' ontwikkelt waar varkenshouders kunnen checken hoe goed hun eigen biosecurity is. Steenaert vertelt ook over zijn werkbezoeken in het buitenland. Wat gebeurt er elders om varkenspest te bestrijden of buiten de grenzen en het bedrijf te houden.
Ervaringen in Duitsland
Aansluitend zal varkensdierenarts Bram Goesten van Lintjeshof Dierenartsen specifiek ingaan op de situatie in Duitsland. De dierenartsenpraktijk heeft namelijk ook vestigingen in Duitsland. Goesten is op dit moment in Duitsland en hij gaat het hebben over de ervaringen van bedrijven die in de getroffen Duitse regio zitten en hoe de sfeer bij andere veehouders is. Het zal ook uitleggen welke verschillen er zijn tussen Nederland en Duitsland aangaande maatregelen tegen de varkenspest.
Varkenspest naweeën in België
Na twee jaar, sinds de uitbraak van varkenspest in België, mogen de Belgische varkenshouders weer langzaam hun vlees exporteren buiten Europa. De gevolgen van de uitbraak zijn desastreus en spelen op dit moment een belangrijke rol in de malaise van de Belgische varkenshouderijsector.
De Belgische varkenshouder Bart Vergote zal zijn ervaringen delen wat de uitbraak voor de sector betekende en geeft ook uitleg welke maatregelen er werden genomen. Welke maatregelen nooit genomen zijn, maar wel hadden moeten worden genomen. Kortom: Zijn bijdrage aan de live-uitzending zal vooral een waarschuwing zijn hoe belangrijk het is dat Nederland varkenspest buiten zijn grenzen houdt.