Supermarkten profiteren optimaal van crisis varkenshouderij
Sinds februari staat de consumentenprijs van varkensvlees vrij stabiel op circa 117 punten. De industrie- en af boerderijprijs zijn na maart fors onderuit gegaan. Zo daalde de industrieprijs tussen maart en juli van 140 naar 105 punten. Een zelfde forse daling maakte de af boerderijprijs: van 158 naar 110 punten (2015 = 100). De varkensvleesindustrie staat bekent om haar flinke prijsbewegingen. Echter de schommelingen zijn de laatste paar jaar echter ongekend. Afrikaanse Varkenspest (AVP), Covid-19, grenssluitingen enz. veroorzaken een grote onzekerheid en prijsdruk.
Grote marges supermarkten
Met een hoge consumentenprijs die nauwelijks van zijn plaats te krijgen is, scoren supermarkten grote marges, stelt Agrimatie. Ze verwijst daarbij naar de consumentenprijsindex die vrijwel onveranderd op 117 punten is blijven staan. Volgens Agrimatie betekent dit een ongekend hoog prijsniveau.
Eerst wereldwijde krapte
In een toelichting stelt de aan Wageningen Economic Research verbonden Agrimatie dat de prijsverhoging van het varkensvlees in februari een reactie was op de wereldwijde krapte in het aanbod en de gestegen wereldmarktprijzen sinds begin vorig jaar. Echter de Covid-19 uitbraak zorgde voor een sterke reductie in de afzetmogelijkheden voor varkensvlees naar de foodservice en Zuid-Europese landen. Vervolgens moesten diverse slachterijen tijdelijk hun deuren sluiten vanwege zieke werknemers. De werknemers uit het buitenland zijn zeker niet allemaal teruggekomen, met personele onderbezetting tot gevolg. Daar kwam bij dat de Chinese overheid uit angst voor verspreiding van Covid-19 via vlees de grenzen sloot voor diverse grotere slachterijen. Dit alles zorgde ervoor dat de industrieprijs de laatste maanden meer dan een veer heeft moeten laten, en in het kielzog daarvan ook de af boerderijprijs. De industrieprijs daalde tussen maart en juli van 140 naar 105 punten (een daling van 17%); in dezelfde beweging daalde de af boerderijprijs van 158 naar 110 punten (een daling van ruim 9%). Agrimatie verwacht dat de consumentenprijs de komende maanden wel wat naar beneden zal mee bewegen.
AVP zorgt voor extra druk
Wat de afgelopen twee maanden zorgt voor een extra druk op de prijsvorming is de vondst van het AVP virus bij wilde zwijnen nabij de Duits-Poolse grens. Hierdoor mag Duitsland vooralsnog geen varkensvlees exporteren naar diverse bestemmingen buiten de EU, waaronder de lucratieve en voor de vierkantsverwaarding noodzakelijke Chinese markt. Dit heeft geleid tot extra druk op de prijzen in september. Volgens Agrimatie is het voor de Nederlandse industrie denkbaar dat de afzetmogelijkheden richting de wereldmarkt iets aantrekkelijker worden. Maar dit geldt niet voor biggen, omdat Duitse varkenshouders uit onzekerheid terughoudend zullen zijn om biggen op te leggen. Biggen zullen daarom elders in de EU afgezet gaan worden, maar wel tegen lagere prijzen, verwacht Agrimatie.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research