Varkens in Nood laat undercoverbeelden zien
Varkens in Nood schrijft dat het recente undercoverbeelden uit Nederlandse varkenshouderijen zijn. „Ze tonen het schokkende leven van zieke en gewonde varkens. De varkenssector zal waarschijnlijk zeggen dat de beelden niet representatief zijn. Helaas zijn ze dat wel. Het gaat om opnames uit gewone Nederlandse varkensstallen waar goedkoop vlees geproduceerd wordt. Bij herhaalde bezoeken werd steeds dezelfde ellende aangetroffen.”
Dierwelzijnsactivisme
Hoe de stichting aan de beelden is gekomen en waar de opnamen zijn gemaakt, wordt niet vermeld. De opnamen worden begeleid door een uitleg van dierenarts Frederieke Schouten. Uiteraard zijn het geen fraaie beelden die getoond worden, maar dat is inherent aan de ' schokkende boodschap' die ViN wil vertellen. Maar beelden van stoffige en spinnenwebstallen door slecht klimaat zijn evenwel geen representatieve opnamen van de sector.
Feit blijft daarnaast dat er is ingebroken in varkenshouderijen en dat de stichting hiermee de regels van fatsoen (en wet) overtreedt en zich schaart onder organisaties die uiting geven aan een extremistischer vorm van dierwelzijnsactivisme, waarin alles is toegestaan onder de mom van het doel heiligt de middelen. Illegale inbraak in varkensstallen brengt bovendien risico’s met zich mee van insleep van ziekten, stress bij dieren; al zal de stichting hier ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden. Belangrijker is dat de undercoverbeelden en illegale actie niet zullen helpen draagvlak te vinden in de sector om dierwelzijnsproblemen gezamenlijk op te lossen. Als de stichting transparantie wil, zal het zelf ook transparant naar de sector moeten zijn en geen undercoverbeelden publiceren met het oog om een shockeffect te creëren.
Nieuw rapport
De videobeelden ondersteunen een nieuw rapport van Varkens in Nood over de miljoenen zieke varkens in de intensieve veehouderij. Het rapport toont aan dat tenminste de helft van alle Nederlandse varkens lijdt aan één of meerdere aandoeningen, die veelal het gevolg zijn van de manier waarop de dieren gehouden worden.
Hierin stelt ViN dat vijftig procent van de varkens heeft luchtwegproblemen. Zeventig procent heeft kraakbeenproblemen. Honderdduizenden varkens krijgen een maagzweer. Tien procent van de zeugen heeft blaasontsteking. Honderdduizenden biggen sterven aan infecties. Veel varkens hebben chronische diarree, verwondingen, abcessen, aangevreten oren.
Petitie
Varkens in Nood start een petitie die de overheid sommeert om serieus werk te maken van de controles op varkensbedrijven. „De Wet dieren is er heel duidelijk over dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving, en dat zieke dieren gepaste verzorging dienen te krijgen. Het is hoog tijd om deze wet te handhaven”, aldus ViN.