Greenpeace: ‘Resistente kiemen en antibiotica-restanten in drijfmest Duitse varkensbedrijven'
Greenpeace nagelt de Duitse varkenshouders aan de schandpaal. Op basis van een eigen, niet transparant, onderzoek zegt Greenpeace resistente kiemen en antibiotica-restanten te hebben aangetroffen in elf mestmonsters afkomstig uit varkensstallen in Neder-Saksen. De varkensbelangenorganisatie ISN reageert hierop door te stellen dat de sector zich al jaren in te zetten voor een verantwoord gebruik van antibiotica in de veehouderij. Dit heeft geleid tot aanzienlijke reducties van ruim 60 procent. Volgens ISN voert Greenpeace een campagne op basis van ondeugdelijke feiten.
Elf monsters
Greenpeace zegt in zeven van de elf onderzochte monsters (multi-) resistente kiemen te hebben aangetroffen. Verder werden in alle monsters antibioticaresiduen aangetroffen. Volgens Greenpeace zijn deze mestmonsters in mei en juni 2020 bij haar organisatie aangeboden. Volgens ISN zijn de monsters afkomstig uit varkensstallen in Cappeln, Lastrup, Vahren, Essen (Oldenburg) en andere locaties in het noordwesten van Neder-Saksen. Regio's die bekend staan om de vele varkensbedrijven en waar een navenant grote hoeveelheid drijfmest wordt geproduceerd.
Geheim
Greenpeace stelt dat ze de tijd- en plaatsinformatie heeft gecontroleerd voordat ze een laboratorium de opdracht heeft verstrekt om de mestmonsters te onderzoeken. De basis waarop de steekproef is getrokken en waarom de resultaten nu worden gepubliceerd, houdt Greenpeace geheim.
Eisen
In haar publicatie stelt Greenpeace dat het aantal te houden dieren op een boerderij moet overeenstemmen met het voer dat de veehouder op zijn eigen land kan verbouwen. Verder eist Greenpeace een verbod op het gebruik van antibiotica in de veehouderij. In plaats van mestopslag- en verwerkingsinstallaties te bevorderen, moet er overheidsgeld beschikbaar komen voor de afbouw van de Duitse veehouderij.
Schijnonderzoeken
In een reactie stelt ISN dat Greenpeace met regelmatig terugkerende schijnonderzoeken probeert de varkenshouderij wat betreft het gebruik van antibiotica aan de schandpaal te nagelen. Volgens ISN is dit ook het geval met het huidige onderzoek van Greenpeace. Volgens ISN is de gebruikte data van Greenpeace niet transparant geproduceerd. „Alles dat als argument tegen de veeteelt kan worden gebruikt wordt gebruikt,” zegt ISN-directeur Torsten Staack. ISN erkent dat het ontstaan van antibioticaresistentie een ernstig probleem vormt. Daarom moet, volgens ISN, dan ook verantwoord worden omgegaan met antibiotica in zowel de veehouderij als de humane geneeskunde.
Sterke afname
Door vergaande hygiënemaatregelen en vaccinatieprogramma’s ter voorkoming van ziekten is het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij de afgelopen jaren sterk afgenomen. De hoeveelheid antibiotica die in de diergeneeskunde wordt verstrekt, is volgens officiële cijfers de afgelopen tien jaar met ruim 60 procent afgenomen. Van meer dan 1.700 ton tot 670 ton in 2019. Cijfers die duidelijk spreken voor de inzet van de boeren, stelt ISN.