Duitse varkensnoteringen zakken in navolging van rest van Europa
Boven de Europese markt hangen nog steeds 'zwarte wolken', aldus een handelaar. Er is een groot overaanbod door het Duitse en Deense varkensvlees dat door China in de ban is gedaan. De oorzaken: Covid-19 in Deense slachthuizen en de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Nadat de Nederlandse noteringen vorige week zakten, volgen deze week de Duitse vleesvarkensprijzen.
Tönnies, de Vereinigungspreis en Vion Duitsland dalen met 8 cent naar 1,19 euro per kilo. De Nederlandse slachterijen blijven onveranderd: Vion op 1,39 euro, Compaxo op 1,16 euro en Westfort blijft ook op 1,19 euro. Alleen Van Rooi Meat, die er vorige week in tegenstelling tot Vion en Westfort 5 cent af deed, zakte deze week met 3 cent en komt uit op 1,19 euro per kilo.
Overaanbod groter
Varkenshandelaar Willy Tijs uit Haarle (OV) noemt de situatie dramatisch. „Het overaanbod op de markt wordt alleen maar groter. Iedereen zit hopeloos met de varkens.” Tijs handelt in vleesvarkens, biggen en zeugen en zet af in heel Europa. „Ik probeer elke week nog varkens te slijten, maar het lukt mij nergens. We leveren nu een aantal vrachten aan Spanje en Italië, maar daar word je niet een meneer van. Maar als de varkens zo zwaar zijn, dan is dat wel de beste optie.”
Een andere handelaar merkt dat de Nederlandse export naar Spanje afneemt de laatste tijd. „De Spaanse slachthuizen hebben prachtige afzetmogelijkheden in China en ze vullen het Duitse gat nu op. Ze zijn nu wel bang dat ze van China een scheef beeld krijgen over of de geïmporteerde varkens wel gekanaliseerd zijn bijvoorbeeld. Voor de paar vrachten met goedkopere varkens uit Noord-Europa willen ze niet ze alles in de wachtstal zetten. Ze zitten dan liever iets krapper dan dat ze risico nemen met hun China-erkenning. Gelukkig hebben Nederlandse slachterijen ook goede afzetmogelijkheden naar China en kunnen we daar flinke volumes kwijt."
Nederland is niet het enige land dat naar de Zuid-Europese landen exporteert. Ook Duitsland en België doen dat. „Al met al kosten de varkens zo niks. In onze buurlanden proberen ze net zoveel als hier en vanuit Italië en Spanje kunnen ze zo mooi op de prijs inspelen.”
Meer slachtdagen
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) pleit voor meer slachtdagen in ons land door het overaanbod en de hoge slachtgewichten. Het is daarover in gesprek met de slachterijen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Slachterijen zien volgens de producentenorganisatie de noodzaak tot optimaliseren van de slachtcapaciteit en zijn ertoe genegen om hier vol op in te zetten. Naast de positieve grondhouding vanuit slachterijen vindt de POV het van belang dat ook de keurtijden hierop aansluiten en meer flexibel zijn.
Tijs vindt de oproep van de POV een goede zaak. „Elke extra slachtdag is een heel aantal varkens dat je extra kunt verwerken. Vol gas dus.” De handelaar weet dat bij enkele slachterijen om de week op zaterdag wordt geslacht. „Dat mogen ze van mij wekelijks doen en wat mij betreft ook ’s zondags. Maar je moet dan wel personeel hebben. Ik hoorde dat de bezetting lastig rond te krijgen is."
Een andere handelaar zegt dat de varkensprop in Nederland grotendeels is weggewerkt, maar dat de oproep niet verkeerd is. Hij verwacht de komende weken wat meer rust en stabiliteit op de vleesvarkensmarkt. „Het knelpunt zit hem in de bodemprijs die voor biggen wordt betaald. Bij meer slachtingen lost die zich dan op en dan is er meer ruimte in de stallen om biggen op te leggen. Het een heeft weer een verband met het ander."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Pig Business marktprijzen, Handelaar