Aangepast varkensvoer nodig vanwege moderne genetica
Vleesvarkens verschillen genetisch gezien in vele opzichten van elkaar, maar op het gebied van spier- en spekaanzet en voeropname zijn volgens ABZ Diervoeding de verschillen tussen genetische lijnen het grootst. Daarnaast zijn afgelopen tien jaar zowel de gemiddelde voeropname als de verschillen tussen dieren verder toegenomen. DSM bracht recentelijk de genetische ontwikkelingen in kaart. De veevoerfabrikant heeft deze informatie over de spier-/spekverhouding en voeropnamecapaciteit van verschillende moderne genetische lijnen gebruikt voor het optimaliseren van haar voeders.
Koppeling aan nutriëntbehoefte
Nutritionisten stemmen de precieze voedingsbehoefte op de spier- en spekdikte van vleesvarkens af. Zo hebben dieren met een hoge voeropnamecapaciteit en een lagere spier-/spekverhouding (zoals Tempo en Duroc) een minder geconcentreerd voer nodig met voldoende aandacht voor gezonde vezels en darmgezondheid. Dit zijn met name de borgen. Daarentegen hebben beren en gelten een lagere voeropnamecapaciteit en daarnaast een hogere spier-/ spekverhouding (zoals Piétrain). ABZ Diervoeding heeft deze verschillende nutriëntbehoeften gekoppeld aan de verschillende genetische lijnen en geslachten en hier zijn varkensvoer op aangepast met de introductie assortiment Dynamo vleesvarkensvoeders.
Voeropnamecapaciteit
Varkenshouder kunnen volgens ABZ Diervoeding nu heel gemakkelijk zien welk voer bij het type varken past. Daarbij speelt ook de toepassing een belangrijke rol. Varkens met een zeer hoge voeropnamecapaciteit kunnen in de afmestfase nog flink hard doorgroeien, waardoor ze in dit stadium met een goedkoper voer toe kunnen. Bij genetica met een lagere voeropnamecapaciteit moet de focus nog meer op jeugdgroei liggen. Hier vindt namelijk de meeste vleesaanzet plaats. Door op deze manier naar het voeren van vleesvarkens te kijken, kunnen varkenshouders nóg nauwkeuriger naar behoefte voeren en gaan de gezondheid en efficiëntie van de varkens omhoog. In de praktijk dalen de voerkosten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: ABZ Diervoeding
Bron: ABZ Diervoeding