ABN-AMRO: ‘Varkenssector krimpt zo’n 7 procent in 2021’
In haar prognose schrijft de bank dat het jaar 2020 een achtbaan is geweest voor varkenshouders. In de eerste paar maanden van dit jaar stegen de prijzen van vleesvarkens, biggen en slachtzeugen naar ongekende hoogten. De uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest in China en een aantal andere landen zorgde voor een flink tekort aan varkensvlees. Dit tekort leidde tot een toename van de prijzen voor varkensvlees in Nederland met een voorlopig hoogtepunt aan het begin van dit jaar.
Corona en varkenspest
De bank vervolgt: Maar terwijl de tekorten en de prijzen in China hoog bleven, daalden de prijzen in Nederland. Die daling was het gevolg van twee verschillende factoren. Allereerst zorgde corona-besmettingen bij Nederlandse vleesverwerkers voor een ban vanuit China op de producten van deze slachterijen. Daarnaast besloot China om de invoer van varkensvlees vanuit Duitsland stil te leggen, omdat er in Duitsland een geval van Afrikaanse Varkenspest werd vastgesteld.
Nederlandse varkenshouders zijn afhankelijk van de slachtcapaciteit in zowel Nederland als Duitsland. Door de ban van China op een aantal Nederlandse vleesverwerkers en op alle Duitse verwerkers ontstond een tekort aan plekken waar Nederlandse varkens geslacht konden worden. Dit zorgde voor een overschot en dempte de prijzen.
Prijzen varkenshouderij flink gedaald
De verwachtingen voor de prijzen zijn uit te splitsen in korte en lange termijn. Op de korte termijn zal de vraag vanuit China volgens de ABN-AMRO aanhouden en een bodem onder de prijzen leggen. Het land kampt nog steeds met een behoorlijk tekort aan varkensvlees. Inmiddels hebben de Nederlandse slachterijen coronamaatregelen getroffen en heeft China de grenzen weer geopend voor Nederlands varkensvlees. Dit geldt echter niet voor varkensvlees uit Duitsland, maar Nederlandse varkenshouders kunnen deels uitwijken naar slachterijen in andere landen die wel naar China mogen uitvoeren.
China zelfvoorzienend
De bank voorziet dat op de lange termijn de Chinese varkensboeren in staat zullen zijn om het gat te dichten dat de Afrikaanse Varkenspest in de varkensstapel heeft geslagen. Varkensvlees is een belangrijk onderdeel van de Chinese keuken. De hogere prijzen van varkensvlees leidden tot hogere lasten voor consumenten. De Chinese overheid wil dit voorkomen en doet er alles aan om weer deels zelfvoorzienend te worden.
De hoge prijzen en stimuleringsbeleid vanuit de overheid maakt bedrijven creatief. Technologiebedrijven als Alibaba en Netease, een bedrijf dat groot is geworden door de verkoop van online games, begeven zich met geavanceerde technologie op het territorium van de varkenshouder. Met de slagkracht van de Chinese overheid en de technologische kennis van grote techbedrijven is de kans aanzienlijk dat de varkensstapel zich binnen vier jaar herstelt, aldus de bank in haar prognose.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: ABN Amro