PIA vaccinatie binnenkort ook via de huid
![Met de IDAL 3G kan naaldloos het PIA vaccin in de huid worden gebracht. In 2021 zal dit waarschijnlijk ook in Nederland zijn toegelaten](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/75/358/foto.-detail.jpg)
Begin 2020 introduceerde MSD Animal Health al de PIA-vaccinatie met de naald. Met het naaldloos enten krijgen varkenshouders een extra, diervriendelijke, mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen. De vaccinatie kan vanaf drie weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL, het speciaal voor deze toepassing door MSD ontwikkelde apparaat. Daarmee wordt 0,2 ml vaccin in de huid gebracht.
Met het afsluiten van, en de goedkeuring in de registratieprocedure op Europees niveau wordt de nationale procedure voor goedkeuring in gang gezet. Naar verwachting kan deze al in de eerste helft van 2021 positief worden afgerond.
Alle bedrijven besmet
PIA komt voor op bijna alle varkensbedrijven in Europa en leidt tot vaak minder of niet zichtbare schade zoals een slechtere voederconversie en groei. Schade door PIA is gemiddeld drie tot vijf euro per varken. Soms veroorzaakt PIA ook onverwachte, acute sterfte, het betreft dan vaak de bijna slachtrijpe dieren. Deze schade is in euro’s minder dan de niet-zichtbare gevolgen van PIA. Door te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis (PIA) kan deze schade worden beperkt.
Voorheen bestond de aanpak uit het strikte hygiëne, ondersteund met het handhaven van een all-in all-out systeem met daarbij liefst een zo strikt mogelijke scheiding van leeftijdsgroepen. Dat maakt dat de besmetting zo laat mogelijk, richting het eind van de mestperiode, optreedt.
Ook kan men kiezen voor een enting met een verzwakt levend vaccin Enterisol Ileitis van Boehringer Ingelheim. Dit kan worden toegevoegd aan het water of de brij.
Diervriendelijke alternatief
Door deze nieuwe naaldloze huidvaccinatie wordt het voor varkenshouders steeds gemakkelijker om varkens op een diervriendelijke manier te beschermen. In onderzoek en ook bij praktijkervaringen blijken biggen en zeugen minder gestresst bij een naaldloze enting. Ze produceren daardoor minder alarmgeluiden en zijn sneller weer in rustige toestand.
Met deze nieuwe registratie is het aantal ziektes waartegen met een huidenting beschermd kan worden uitgebreid naar vier, te weten circo, mycoplasma, PRRS en PIA. In het buitenland wordt ook de enting tegen de ziekte van Aujeszky met deze techniek toegepast.
In Pigbusiness van december 2020 leest u meer over de ontwikkelingen in het naaldloos enten van varkens
Tekst: Henk Wassink
Beeld: MSD Animal Health
Bron: MSD Animal Health