Column: Slachterij kan nu laten zien wat export China waard is
Op de Nederlandse varkensmarkt keerde zoals verwacht afgelopen week, op een enkele correctie na, de rust terug. Helaas zijn we er daarmee nog niet, want de Europese varkensmarkt is zeker nog niet tot rust gekomen.
Kansen voor Nederland nu Denemarken en Duitsland niet mogen exporteren
Duitsland noteerde woensdag onverwacht min 8 centen. Onverwacht, niet dat er geen overschot is, maar omdat verschillende slachterijen hun productie konden opschroeven en daarmee lieten ze het overschot aan varkens niet verder oplopen. Deze min 8 centen was echter wel de voorbode van het verder verlagen van de noteringen in meerdere landen. Dit alles is, omdat Denemarken en Duitsland nogal wat vlees op de Europese markt moeten verkopen door gebrek aan exportmogelijkheden.
Nederland heeft deze mogelijkheid wel en ook nog in overvloed, omdat Denemarken en Duitsland even niet mogen exporteren naar met name China. Daarom hoeft Nederland ook niet mee in de prijzen malaise en kan dit nu uitbuiten door het exportvlees duurder te verkopen en zo de notering op een onveranderd te houden. Laten we evenwel eerlijk zijn. Toen dit voorjaar de export wegviel, moest er direct 15 centen worden ingeleverd en daar is maar weinig van teruggekomen op het moment dat export kon worden hervat.
De Deense slachterij Danish Crown heeft een top jaar gedraaid en kan haar leveranciers 18 cent nabetalen, omdat ze naar China kon exporteren. Hetzelfde Danish Crown heeft de laatste weken de notering met 14 centen verlaagd en de Nederlandse slachterijen met 8 tot 10 centen. Dat is dus nu ook meer dan voldoende. Meerdere handelaren zagen dit ook afgelopen vrijdag en gaven ook door dat de notering voor komende week op een onveranderd moest kunnen rekenen; al zijn er ook handelaren die graag de stemming in de slachterij doorgeven. De Boerenvarkensprijs heeft vrijdag middag besloten dat, gezien de mogelijkheden die de Nederlandse slachterijen hebben, er minimaal een onveranderd in moet zitten. Dus blijft de Boerenvarkensprijs op 1,41 euro staan.
Verantwoording slachterijen vermarkten Nederlands varkensvlees
Komende weken kunnen de Nederlandse slachterijen dus laten zien wat alles waard is. Tenslotte zijn we vrij van AVP, vrij van corona, de Nederlandse varkenshouder voldoet aan strenge tot zeer strenge eisen ten aanzien van dierwelzijn, voedselveiligheid, milieu, kwaliteit van het vlees en noem nog meer positieve aspecten van Nederlands varkensvlees, waarmee het Nederlandse vlees ook in het buitenland wordt aangeprezen. De Nederlandse slachterij kan nu scoren, omdat er afvallers zijn en dus het vlees optimaal kunnen vermarkten. Argumenten als de vleesverkoop valt tegen, zie Danish Crown, lijken geen echte basis te hebben. Het is nu de tijd om de Nederlandse varkenshouder mee te laten profiteren van deze kans?
Biggenmarkt blijft stabiel en slecht
De biggenmarkt is stabiel slecht. Vaste koppelingen lopen gewoon door. Alleen de biggen op de vrije markt verkopen, is op dit moment erg lastig. Zeker nu Duitsland de notering met 5 euro heeft laten dalen, is het net of ook de Nederlandse notering nog lager kan. Er zijn echter grenzen. De Boerenbiggenprijs blijft in ieder geval onveranderd op 22,50 staan. De komende weken zullen nog zeker heel lastig blijven, maar eind december is de verwachting dat het aanbod geleidelijk wat af zal nemen.
AVP: Het wachten is op het moment dat er varkensbedrijf besmet wordt
Het aantal gevallen van AVP in Duitsland blijft zich uitbreiden en het wachten is op het moment dat er varkensbedrijf besmet wordt. Dan is het hek helemaal van de dam. Deelstaten zijn wel druk met het aanleggen van afrasteringen, maar dit voorkomt nog niet dat op andere plekken nieuwe vondsten worden gedaan. In Polen worden er dagelijks de wilde zwijnen gevonden die besmet zijn met AVP en ook heel regelmatig worden de gebieden dan ook weer uitgebreid die een ‘beschermingszone’ moeten vormen. Niets in minder waar. Agrio gaat komende woensdag een avond houden over het voorkomen van AVP in Nederland. Ik denk dat het met de Nederlandse bedrijven wel aardig goed zit en volgens mij is dit niet het belangrijkste punt. Kijk naar Duitsland, als het AVP in Nederland bij de wilde zwijnen komt, is het al fout. We moeten zorgen dat dit niet kan gebeuren. Dat kan alleen door het aantal zwijnen te minimaliseren en anders voorkomen dat men bij de zwijnen kan komen. Beide zijn een hele opgave, maar meer dan noodzakelijk.