logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijEfficiëntere werkwijze door langer houdbaar sperma

Efficiëntere werkwijze door langer houdbaar sperma

Preferent KI is vorige week begonnen met, wat intern bekend staat als, project NightShift. Het sperma wordt overdag geproduceerd en de volgende ochtend voor twaalf uur in geheel Nederland aan de zeugenhouders uitgeleverd. Met deze nieuwe werkwijze verwacht de KI-organisatie dat voor zowel de zeugenhouders als de eigen organisatie een efficiëntieslag te maken is.

Volgens Kor Mast, commercieel directeur van Preferent KI, is vorige week de opstart van de nieuwe werkwijze op enkele zaken na goed verlopen. „Voorheen gebeurde al het werk in de nacht voor de aflevering. Voor ons als organisatie was het heel moeilijk om daarvoor personeel te vinden en te houden. Daarnaast konden klanten tot negen uur bestellingen doorgeven en moesten de koeriers om half elf vertrekken om het sperma in geheel Nederland tijdig bij de klanten te brengen. En daar zat altijd tijdsdruk op. Omdat de meeste zeugenhouders ‘s nachts liever geen sperma ontvangen, hebben we er in de nieuwe werkwijze voor gekozen om alles ’s ochtends uit te leveren. Met de nieuwe procedure kunnen we nu een dag van te voren rond zeven uur beginnen met de productie van sperma en hebben de hele dag de tijd om de bestellingen voor te bereiden. In de vroege ochtend erna starten de koeriers met het uitleveren van sperma. We vragen de zeugenhouders nu wel een dag van te voren hun sperma bestellen.”

Vier dagen lang houdbaar

Deze nieuwe procedure is mogelijk, omdat Preferent KI sperma kan leveren dat vier dagen lang houdbaar is en waarvan de vruchtbaarheid prima in orde is. Mast: „We maken echter geen gebruik van een nieuwe techniek, maar we kwamen erachter dat er een verschil tussen beren is wat betreft de houdbaarheid van sperma. Het sperma van sommige beren bleek drie dagen te halen, maar geen vier dagen. Bij andere beren bleef het sperma gemakkelijk vier dagen houdbaar, zo bleek uit ons onderzoek. We hebben nu twee verschillende verpakkingen. Het sperma dat slechts drie dagen houdbaar is, zit in blauwe zakken.”

Aan de start van de nieuwe werkwijze is volgens Kor Mast een zorgvuldige voorbereiding voorafgegaan. „We hebben de laatste weken alle klanten gebeld om te informeren en te vragen of alles duidelijk was. Voor sommigen blijkt het even een kwestie van wennen en zijn enige aanpassingen nodig qua hoeveelheid en de dag van leveren. De meesten reageerden neutraal tot positief.”

Sperma via bestelapp

Via een speciaal ontwikkelde bestelapp kunnen varkenshouders ook sperma bestellen. Met het gebruik van de bestelapp krijgen de zeugenhouders automatisch een terugkoppeling van bestellingen die ze hebben gedaan. En de komende weken gaat de KI-organisatie de klanten natuurlijk verder helpen om te wennen aan de nieuwe procedure.”

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top