60 procent van Duitse varkenshouders heeft wel oren naar warme saneringsregeling
Naar aanleiding van de warme saneringsregeling in Nederland was de universiteit benieuwd hoe de Duitse varkenshouders tegen een degelijke regeling aankijken en of ze zouden meedoen. De enquete is gehouden in de periode van september tot juli. Dit is voordat de Afrkaanse varkenspest in Duitsland uitbrak en de 'schweinenstau' ontstond. Volgens de Duitse onderzoeker Uwe Latacz-Lohmann van de universiteit Kiel het het aantal stoppers daardoor hoger kunnen liggen.
Niet exacte cijfers
Het is nog niet duidelijk welke type varkenshouders precies willen stoppen. Wel is bekend dat een derde van de vleesvarkensbedrijven wil investeren en door wil gaan en dat 30 procent daarvan wil stoppen en de stal wil slopen. Een derde ziet de hele regeling niet zitten. Uit een InterPIG-rapport bleek eerder alwel dat de huisvestingskosten in Duitsland de komende jaren omhoog zullen gaan voor zeugenhouders door strengere dierenwelzijnseisen.
Zo moet binnen acht jaar de dekstal omgebouwd worden naar groepshuisvesting met minimaal 5 m2 per aanwezige te dekken zeug. Binnen een termijn van 15 jaar moeten de kraamzeugen in een vrijloopsysteem gehouden worden. Het is dan ook te verwachten dat veel zeugenbedrijven afhaken en binnen 10 jaar zullen stoppen. De importafhankelijkheid voor biggen in Duitsland zal daarmee vergroot worden en Nederlandse zeugenhouders kunnen daarvan profiteren door de grotere vraag van biggen uit Duitsland.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: TopAgrar