Regering krijgt felle kritiek tijdens laatste landbouwbegroting
De PVV mocht aftrappen. Nadat Dion Graus zijn traditionele pleidooi had gehouden voor het straffen van dierenbeulen en het aanpakken van de bio-industrie, schetste zijn collega Barry Madlener de nu bijna afgelopen regeringsperiode als slechte jaren voor de boeren. „Ze hebben nu te dealen met stikstofrechten, fosfaatrechten, en meer", riep hij. „De toekomst is zwart geworden."
Laura Bromet (GroenLinks) keek verder terug. "De afgelopen tien jaar heeft de VVD een uiterst conservatief beleid gevoerd", stelde ze, „waardoor boeren nu de problemen hebben." Maar de uitweg voor die problemen was voor Bromet een andere als voor Madlener. Volgens GroenLinks moet vooral harder getrokken worden aan de kringlooplandbouw. Zij signaleerde dat er, sinds de lancering van de visie van de minister, er weinig vooruitgang was geweest. Iets wat Tjeerd de Groot, lid van coalitiepartij D66, ook opmerkte. Hij viel minister Schouten hard af. Hij schetste haar als 'iemand die veel vergezichten schetst' - over kringlooplandbouw, over weerbare planten, over mestwetgeving - maar die niet omzet in actie.
Frank Futselaar (SP) vond het dan weer onterecht om alle schuld op minister Schouten af te schuiven. Volgens hem is zij 'de minister met, op corona na, de grootste problemen van het hele kabinet, en met de minste speelruimte in de coalitie.' Dat zij weinig opvolging had gegeven aan haar plan voor kringlooplandbouw was vooral omdat de coalitie haar daar geen ruimte voor had gegeven, zei hij.
Roelof Bisschop (SGP) ging daarop door. „Als de minister niet tot actie komt, moet de coalitie dan niet met voorstellen komen?", vroeg hij. „Heeft de coalitie hier dan niet gefaald?"
De Groot vond van niet. Hij noemde allerlei voorstellen die D66 had gedaan - maar dat waren dan weer geen voorstellen die door de hele coalitie werden gedragen.
Vanaf de zijlijn
„Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen hoe het anders moet", vond Jaco Geurts namens het CDA. Hij reageerde vooral op de kritiek van Madlener, die hij verweet zelf geen verhaal te hebben. „De PVV zegt hier nu wel aan de kant van de boeren te staan", stelde hij, „maar die stemt wel altijd mee met de linkse partijen. Als het over gewasbescherming gaat, of over dierenwelzijn, bijvoorbeeld." Volgens Geurts wordt boeren de toekomst ontnomen door het stemgedrag van de PVV, en worden pluimveehouders, varkenshouders en nertsenhouders zo het land uitgejaagd.
Helma Lodders vroeg Madlener één concreet ding te benoemen dat hij woensdag, na afloop van het debat, bereikt zou willen hebben. „Geef nu eens iets concreets dat we dan hebben geregeld voor boeren en tuinders", vroeg ze.
Madlener ging er niet op in. "Ik wil hier praten over de grote lijn", zei hij. Maar die grote lijn, stelde Lodders, is dat de PVV langs de zijlijn staat om kritiek te leveren, maar niets doet om boeren daadwerkelijk te steunen.