‘TOP-aanpak Brij leidt tot topprestaties’
Agrifirm presenteert voor varkenshouders die bijproducten voeren de TOP-aanpak Brij. Volgens Agrifirm vormt deze TOP-aanpak Brij een totaaloplossing voor brijvoer, top draaien én als varkenshouder behoren tot de top van Nederland. Om dit mede te bereiken beschikken haar Brij-specialisten over de kennis, ervaring en het specifieke advies over de ideale voersoorten. Zij kennen de voederwaardes, tips en aandachtspunten voor het gebruik van nat voer, bijproducten, kernen of droogvoer. Op basis van deze kennis kan de varkenshouder prijstechnisch en scherp voeren, stelt de voercoöperatie.
Bedrijfsplan
De basis van haar aanpak en het technische goed draaien vormt een bedrijfsplan waarin opgenomen de doelen van de varkenshouder. Deze doelen stelt de varkenshouder, samen met zijn voeradviseur, jaarlijks bij. Daarbij richten de schijnwerpers zich vooral op ambitieuze, scherpe en realistische doelen als het gaat om personele bezetting, voerinstallatie, opslagmogelijkheden en daarbij behorende begeleiding. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van de brij-beheerkalender. Hierin wordt het gebruik en afwijkingen van bijproducten en grondstoffen bijhouden. Daarmee kan de varkenshouder nog beter resultaatgericht sturen.
Prestatiescan
In de TOP-aanpak Brij behoort ook de Prestatiescan. Daarmee neemt de varkenshouder en zijn voeradviseur de stal kritisch onder de loep. Zo wordt op productniveau ingezoomd op bijvoorbeeld de uitstroom en de stabiliteit van de brij, de voeropname, de mestconsistentie en de groei van de varkens. Op basis hiervan krijgt de varkenshouder duidelijk in beeld de voortgang van de prestaties en kan hij waar nodig bijsturen.
Hygiëne abonnement
De varkenshouder krijgt ook de optie om een hygiëne abonnement te nemen. Hij kan dan zes keer per jaar voermonsters laten analyseren op gisten, schimmels, entero’s en pH. Tevens vindt twee keer per jaar een melk-/azijnzuuronderzoek plaats en jaarlijks vindt er een installatiecheck Brij plaats. Dit is een soort APK om te controleren of de technische installatie werkt volgens verwachting. Daarbij worden o.a. de wegers, de in- en uitdosering, mengproces, uitstroom van de brij en het verversen van het stuur- of restwater aan een inspectie onderworpen. Dit geeft de varkenshouder extra zekerheid dat hij het voer optimaal verstrekt en benut