POV en LTO furieus over nieuwe aantijgingen D66 richting intensieve veehouderij
D66 pleit voor ‘het afschaffen van de intensieve veehouderij’, met als argument het beschermen van de volksgezondheid. Volgens de POV en LTO Nederland is dit de zoveelste niet onderbouwde aantijging. Ze onderstrepen dat voor de bekende pandemieën de (intensieve) veehouderij niet verantwoordelijk is. Ze verwijzen daarbij ook naar een interview met hoogleraar Arjan Stegeman (UU) in Boerderij: „Dergelijke virussen komen van vleermuizen of andere in het wild levende dieren. Vervolgens kan door menselijk handelen het virus overgedragen worden op andere mensen of op dieren. Het voorkomen van zoönosen is een van de redenen dat dieren in de (intensieve) veehouderij gehouden worden zoals dat nu gebeurt.”
Stemmingmakerij
Volgens POV en LTO lijkt polarisering en stemmingmakerij met dit soort gedrag helaas bij het politieke debat te horen. „Maar de maatschappij is er niet mee geholpen. We moeten met elkaar het gesprek aan blijven gaan op basis van eerlijkheid, nuance en vertrouwen. Juist als het om volksgezondheid gaat”, aldus de twee organisaties.
Feiten
Ze somt vervolgens tal van feiten op die de visie van de politici weerleggen. Zoals mensen die dichtbij een landbouwperceel wonen over het algemeen gezonder zijn dan mensen zonder landbouw in de nabije omgeving. Bij mensen die dicht bij een veehouderij wonen komen astma en neusallergie minder voor. Zoönosen worden verspreid door wilde dieren. Veehouders nemen tal van maatregelen tegen dierziekten.
Luchtkwaliteit
Een belangrijke bron van slechtere luchtkwaliteit vorm het (weg-)verkeer naast andere verkeersbronnen zoals scheep- en luchtvaart, dieseltreinen en brommers, bedrijfsmatige uitstoot door industrie en landbouw, en de uitstoot door consumenten bij houtverbranding en vuurwerk. Luchtverontreiniging door stikstofdioxide, zwaveloxide en fijnstof komt vooral uit niet-landbouw sectoren.