Duitsers gaan alternatieven voor slachten met kooldioxide onderzoeken
Het geplande onderzoek richt zich op drie hoofdaspecten: de onderzoekers zullen eerst een nieuwe verdovingstechnologie integreren in de al bestaande standaard kooldioxide-bedwelmingssystemen om de overdracht van onderzoekskennis naar de praktijk te verstellen en om het nieuwe proces snel toe te kunnen passen. Daarna zullen alternatieve gassen en gasmengsels worden onderzocht ‘die een snelle en effectieve bedwelming garanderen en minder irriterend zijn voor de slijmvliezen. Ook wordt afhankelijk van de bedwelmingsmethode de vleeskwaliteit onderzocht om een hoge vleeskwaliteit te garanderen’, schrijft het onderzoeksinstituut.
„Door de nieuwe gastoevoertechnologie hoop ik dat we snel alternatieven voor kooldioxide zullen vinden die in de praktijk kunnen worden gebracht. Dat zou een blijvende bijdrage leveren aan het verbeteren van het dierenwelzijn tijdens het slachten", aldus de projectcoördinator Dr. Inga Wilk van het FLI.
Aangenomen resolutie
In het gezamenlijke project werkt de FLI samen met de Georg-August Universiteit van Göttingen, Vion Perleberg en de gas- en technologieleverancier Air Liquide Deutschland. Het project wordt gefinancierd door het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) op basis van een resolutie van de Duitse Bondsdag. Het project wordt verder financieel ondersteund door de Vereniging van de vleesindustrie, het QS Science Fund van QS Quality and Security GmbH en de Förderergesellschaft für Fleischforschung e.V.
Dierenrechtenorganisaties hebben via een petitie met succes in Duitsland gepleit om op politiek niveau te praten over het gebruik van argon en helium bij de verdoving van slachtvarkens. De Duitse Commissie Verzoekschriften van de Bondsdag ondersteunt het pleidooi en vindt dat verdoven met koolstofdioxide vaak resulteert in een pijnlijke dood voor de dieren. Het is niet duidelijk of helium en argon bij dit project onderzocht gaan worden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Friedrich-Loeffler-Institut