Column: Murw gebeukt
‘Een volk dat voor tirannen zwicht , zal meer dan lijf en goed verliezen; dan dooft het licht.’ Ik kwam deze dichtregel van Van Randwijk tegen in een artikel over het lesgeven na Samuel Paty. Hij raakte me omdat het zo van toepassing is op onze huidige maatschappij. Het valt me bijvoorbeeld op hoe het nu Sinterklaas vergaat. De arme man wordt al jaren belaagt door KOZP om het uiterlijk van zijn medewerkers te veranderen. Helemaal onwillig is de Sint niet, maar om nu een traditie van honderden jaren (ik weet nooit precies hoe oud ie eigenlijk is) aan te passen, valt ook niet mee. Zeker niet als dat wordt afgedwongen met de verkeerde argumenten en geweld. Daardoor wordt de koestering van de veilige traditie alleen maar groter.
Maar nu wordt KOZP geholpen door corona. Hoewel waarschijnlijk veel aanhangers van KOZP ook VirusWaarheid aanhangen, hebben ze niet te klagen over de maatregelen die de overheid neemt. Intochten mogen niet meer en kinderen kunnen niet op schoot bij Sinterklaas of Zwarte Piet. Ik zit niet meer in de gelovige kinderen maar heb toch het idee dat het Sinterklaasfeest aan het uitdoven is. Alles in de winkels en op internet is gericht op kerst. Pakjesavond en surprises verhuizen naar 25 december en de Kerstman verdringt Sinterklaas. Met Halloween net achter de rug en Black Friday in het verschiet hebben we weer een Hollandse traditie ingeruild voor een Amerikaanse.
De drammerigheid waarmee KOZP dit heeft bewerkstelligd (geholpen door politici uit binnen- en buitenland) is vergelijkbaar met de manier waarop een kleine groep burgers en politici de boerenstand willen decimeren. Niet geheel toevallig is er bij voor- en tegenstanders een grote overlap met die van de Zwarte Piet discussie. Boeren zijn nu eenmaal gemiddeld genomen behoudender en hechten meer aan tradities. Niet gek, als je een beroep hebt waarbij een zeer lange termijn visie onontbeerlijk is.
De aarde blijft tenslotte niet zomaar geven bij onzorgvuldig gebruik. Disruptieve acties (zoals een Uber of Booking.com veroorzaken) zijn niet gunstig voor onze voedselproductie en leefbaarheid op het platteland. De boer is nog steeds strijdbaar maar het volk (de kiezers) is onderhand murw gebeukt. Met zo’n stortvloed aan negatieve berichten over de landbouw is het moeilijk om de boer volledig te blijven steunen. En als boeren dan ook nog geweld gebruiken en vergelijkingen maken met de holocaust….De kiezer zal niet zomaar massaal PvdD of GroenLinks stemmen maar maakt zich er ook niet meer druk om als een CDA minister zegt dat het met de landbouwexport wel een beetje minder kan of een VVD de landbouwondernemers inruilt voor industrie en infrastructuur.
Kritische geluiden van Stichting Agrifacts op RIVM en Aerius worden afgedaan als achterhoede gevechten en een boer die niet direct overgaat op biologisch dynamische landbouw met een camping en verkoop aan huis zet de hakken in het zand. Een voorvechter van ‘de nieuwe landbouw’ gebruikte laatst zelfs de quote van Cruijff ‘je gaat het pas zien als je het door heb’ om zijn presentatie kracht bij te zetten. Ik vond het ronduit beledigend.
Dat soort zaken baart me veel zorgen. Door de drammerigheid van een kleine groep tegenstanders van de Nederlandse landbouw wordt het volk murw gebeukt. Gelaten zien we hoe we afglijden naar een land van bankiers en consultants met een volkstuintje. Nederland wordt afhankelijk van import van voedsel en doet geopolitiek niet meer mee.
Voedsel en energie zijn namelijk de zaken waar het in de wereld om draait. Ik ben bang dat onze kinderen over 100 jaar niet meer snappen waar het mis is gegaan. Dan staat er een politicus op die pleit voor landbouw en maakindustrie. Door de gebrekkige infrastructuur en kennis in Nederland kost het jaren om dat weer op te bouwen. Gelukkig zijn er landen als Rusland en China die ons dan bijstaan met geld en kennis.