POV: komende maanden 'doorbijten voor Nederlandse varkenshouders'
Op de korte termijn ziet het er niet best uit, weet de POV. „We moeten voor de biggenmarkt aftellen naar februari en naar april voor de vleesvarkensmarkt. Dan lijkt het qua aanbod substantieel af te nemen. Of dat leidt tot vlot prijsherstel is koffiedik kijken. We hebben ook nog met Covid-19 en varkenspestperikelen te maken. Als dat op een lager pitje komt te staan, dan kan er medio 2021 nog wat verbetering in het vat zitten. We blijven onze leden informeren hierover”, licht bestuurslid Eric Stiphout toe.
De POV voorspelt in dat de zeugenstapel op 1 januari 2021 uit 800.000 zeugen bestaat. Dat is een afname van zes procent. „Een verdere daling is niet uitgesloten omdat er de komende tijd wellicht nog meer zeugenhouders met de warme sanering mee gaan doen”, vertelt Stiphout. De belangenorganisatie weet nog niet of de al gestopte zeugenhouders per direct zijn gestopt of dat ze nog enkele weken door zijn gegaan.
Gebruikelijke schaarste duurt hele jaar
De gevolgen voor het biggenaanbod is dat de gebruikelijke seizoensschaarste in februari van 25.000 biggen minder per week, die normaal drie a vier weken duurt, de rest van het jaar blijvend zal zijn. De POV verwacht dat er in 2021 zo’n 131.000 biggen per week worden geëxporteerd. „De biggenexport is al licht herstellende en deze zal zich volgend jaar verder herstellen naar normale hoeveelheden. Dit heeft er ook mee te maken dat er in onze omringende landen, met name in Duitsland, een behoorlijk aantal minder zeugen worden geïnsemineerd.”
Herstel vleesvarkensmarkt april 2021
Vanaf april 2021 gaat er verlichting komen op de vleesvarkensmarkt, verwacht de POV. „Tot die tijd zullen we ruim op de 100 kilogram geslacht gewicht blijven zitten. Op dit moment met de huidige stand van zaken zal dat niet eerder gaan zakken of Duitsland moet veel meer gaan slachten, maar daar ziet het er nog niet naar uit. Vanaf april neemt het slachtgewicht elke maand met 1,5 kilo af en dat zal het hele jaar doorgaan.”, legt Stiphout uit. De lagere export van levende varkens zal rond de 18.000 blijven zitten. „Maar dat kan meer worden als omliggende landen aan onze varkens gaan trekken. Het slachtgewicht zal dan harder afnemen.”
Flexibel slachten
De POV blijft zich inzetten voor betere omstandigheden en het zit er naar eigen zeggen ‘bovenop’. „Waar we op dit moment mee bezig zijn is om samen met de slachterijen de NVWA en de KDS te verleiden tot het meer en flexibeler inzetten van keuringsartsen zodat er flexibeler geslacht kan worden. Meer slachten is topprioriteit. We zitten daar bovenop, maar het is niet al te best nieuws voor op de korte termijn. Het is doorbijten met elkaar”, voegt voorzitter Janssen toe.
Productiemonitor
De producentenorganisatie is onlangs begonnen met het ontwikkelen van een productiemonitor en een conceptversie is net klaar. Op basis van het aantal zeugen in ons land kan het de productie het aankomende jaar voorspellen. De productiemonitor moet ervoor zorgen dat de afzet en de productie beter in balans komen. „Zo kunnen we bekijken waar eventuele ophoping komt of onderbezetting ontstaat. Daar kunnen we dan als POV op adviseren of in overleg stappen op ondernemen”, zegt bestuurslid Eric Stiphout.