‘Premium Pork’ toekomst voor export naar China
Ina Enting is operating director China bij de NAFTC (Netherlands Agro & Food Technology Centre). Ze is ‘bruggenbouwer’ tussen de Nederlandse en Chinese foodindustrie. Zo ondersteunt ze onder andere Nederlandse bedrijven die actief zijn in de huisvesting van nieuwe varkensstallen. „Je ziet dat de opbouw best wel hard gaat en dat er wordt geïnvesteerd en geprofessionaliseerd. Ik zie dat er behoorlijk wat nieuwe varkensstallen bijkomen. Ik hoor ook wel van de Nederlandse bedrijven die hier zaken doen dat het een aardig jaar gaat worden qua omzet. Ook de eerste fokkerijzeugen zijn ingevlogen hier.”
Volgens Stienen is ook in percentages te zien dat de bedrijven bezig zijn met een professionaliseringsslag: uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de varkensvoerproductie in oktober van dit jaar met 64 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. „Ik sta echt te kijken van dat percentage. Het is zo hoog dat je denkt: het kan bijna niet. Maar blijkbaar toch wel”, zegt Robert Stienen, specialist Varkenshouderij bij ABN Amro. Hij benadrukt dat het getal niet alleen de toename van de varkensstapel aangeeft. „Het percentage zegt mij twee dingen: de productie is weer fors aan het herstellen en daarnaast vindt er ook een professionaliseringsslag plaats van backyards naar grootschalige professionele bedrijven.”
Export noodzakelijk
Wat betekent die stijging van de binnenlandse varkensstapel voor de export de komende jaren? „Voor de vierkantsverwaarding in ons land is het noodzakelijk dat wij de slachtbijproducten blijven exporteren. Het is een dankbare afzetmarkt voor producten die wij hier niet eten maar die daar delicatessen zijn. China zal ook de komende jaren blijven importeren, ook als hun varkensstapel terug op het oude niveau is. Zij zitten met het omgekeerde probleem van bijvoorbeeld Nederland. Je kunt niet een varkensstapel net zo groot maken als het aantal pootjes dat ze eten, want dan blijf je met andere delen van het varken zitten die Chinezen minder lekker vinden", aldus Enting.
We hoeven volgens Hoste niet op grote schaal naar China te exporteren: „Nederland is een veel duurdere producent in vergelijking met de Verenigde Staten, Canada en met Brazilië." Uit de InterPig-cijfers over 2019 blijkt dit ook: Nederland en Duitsland zijn duidelijk duurder met een kostprijs van 1,57 euro per kilogram. In de Verenigde Staten kunnen ze produceren voor 1,06 euro. „Moeten wij daarom wel naar de hele wereld, waaronder China, willen exporteren? Andere landen kunnen het goedkoper en soms tegen een lagere regionale milieubelasting. Als we willen blijven exporteren naar China dan moeten we zorgen dat het een product is dat beter is geproduceerd. Wat we exporteren moet dan minstens Beter Leven zijn bijvoorbeeld of zoiets als het Duitse initiatief Tierwohl. Ook moet het aansluiten bij de Chinese behoeften. Dan heb je een argument om dat te blijven doen."
En de behoefte naar varkensvlees zal waarschijnlijk blijven bestaan: varkens zijn onderdeel van de Chinese cultuur en varkenspootjes thuis brengen geluk „Ze zullen daarom nooit toestaan dat China afhankelijk is van andere landen voor de hoeveelheid varkensvlees en de invloed op de prijs. Die willen ze zelf in de hand houden", zegt Enting. Pierre Berntsen, directeur Agrarische bedrijven bij ABN Amro, ziet ook kansen voor de reguliere markt. Hij noemt het Holland Varken-concept. „Het is betrouwbaar, transparant, het heeft hoge kwaliteit, is superveilig en er wordt geen gebruikgemaakt van antibiotica. Ik denk dat dat een sterk verhaal is voor de export."
Aanvoer veilig te stellen
China probeert de komende jaren de aanvoer veilig te stellen. Het land doet een miljardeninvestering in de Argentijnse varkenssector. Met het geld wil China de vleesproductie verhogen om verzekerd te zijn van vlees. Ook in Amerika, Brazilië en Mexico wordt de varkensstapel uitgebreid. „We moeten oppassen dat we nu binnen de Europese Unie niet flink gaan uitbreiden. Straks zijn de Chinezen terug in productie en dan heb je een hoger aanbod en gaat de prijs dalen. De economisch zwakste stopt dan als eerste. En daar ligt een risico voor Europa omdat wij dure producenten zijn ten opzichte van bijvoorbeeld Argentinië en de Verenigde Staten. Dan is de vraag: kunnen Nederlandse boeren tegen een marktprijs van 1,20 euro produceren? Ik denk dat er heel wat knelgevallen gaan komen hier."
Lees het hele marktverhaal over China in het vakblad Pig Business van december, dat op 3 of 4 december verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.