Zonvarken: vriendelijk voor boer, varken en buurt
Het concept wordt ondersteund door Achterhoek Board en is bedacht door vier personen: Jeroen Koks, Rob Nieuwenhuis, August Offenberg en Otto Offenberg. Ze hebben allemaal een duidelijke voet in de varkenshouderij en werkten onder meer bij verschillende mengvoerleveranciers. De ambitie bestond niet zozeer om één varkensbedrijf op te zetten. Het was vooral de bedoeling om een alternatief concept te bedenken voor varkenshouders. Boeren die niet in de ‘ratrace’ van kostprijs en schaalvergroting verstrikt willen raken. Of voor mensen die graag buitenaf wonen en bijvoorbeeld op een kleinschalige manier varkens willen houden.
Koks: „We hebben daarom een coöperatie opgezet: een alternatief voor varkenshouderij voor varkenshouders die verbinding willen houden met hun omgeving, trots zijn op hun bedrijf en tegelijkertijd een eerlijke boterham willen verdienen. Onze ambitie is om te groeien naar dertien varkensbedrijven van elk 50 zeugen, waar de zeugen twee keer per jaar werpen. Door de zeugen twee keer per jaar te laten werpen, creëren we de ruimte om de biggen van geboorte tot slacht in hetzelfde hok te laten. Twee rondes van 26 weken, waarbij we dus later kunnen spenen, op zo’n 8 tot 9 weken."
Wat levert dat op? „Het verwachte voordeel is geen speendip meer door de geleidelijke overgang van melk naar vast voer. De biggen gaan ook met de zeugen mee-eten en leren zo vast voedsel te eten. De zeugen gaan naar de groepszeugenafdeling terug, met mogelijkheid tot weidegang. Dit alles geeft meer flexibiliteit en hierdoor kan het werk goed gepland worden, zoals insemineren, werpen, spenen en schoonmaken. In feite willen we de biggen Specific Stress Free (SSF) laten groeien. Dat werd vroeger ook al gedaan in proeven, maar dat is nooit van de grond gekomen", aldus Koks.
Hoe gaan ze om met de uitstoot van ammoniak en wat is nou eigenlijk het verdienmodel? Lees de rest van het artikel in de agrarische vakbladen Stal & Akker en Vee & Gewas die dit weekend op de deurmat vallen. Het artikel verschijnt over een aantal weken ook in Veldpost en de Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor een van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.