Belgische varkenssector slaakt noodkreet
De Belgische varkenssector ligt wakker van de situatie in Duitsland, waar in september de varkenspest is uitgebroken. Begin november schreef Bart Vergote, varkenshouder en woordvoerder namens de varkenshouders verbonden aan het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), nog een open brief aan verschillende Vlaamse en Belgische politici om de varkenshouderij niet aan haar lot over te laten.
Volgens Vergote halen problemen, zoals de AVP en Covid-19, het bestaansrecht van de varkenshouderij onderuit. Hij vraagt steun en solidariteit. De andere schakels in de varkenssector en de politiek moeten bijspringen in deze moeilijke periode. Hij wil dat de sociale bijdragen voor het lopende en de volgende kwartalen kwijt worden gescholden met behoud van rechten, zoals pensioenopbouw. Ook alle certificeringskosten, sanitaire bijdragen, FAVV-heffingen en andere lasten moeten worden kwijtgescholden.
Europese ondersteuning
Ook Europa moet zonder uitstel de varkensmarkt ondersteunen. „Alleen zo kunnen de nodige financiën gegenereerd worden, waardoor de varkenshouders opnieuw wat ademruimte krijgen”, zegt Vergote. „Er is geen vraag meer. De vleesvarkens en biggen raken moeilijk verkocht. De cyclus op onze bedrijven blijft stilstaan. Veel jongere bedrijven zijn krap gebouwd en hebben weinig plaats. De leegstand in de kraamhokken komt in het gedrang."
Bonte vraagt dat er vanuit Europa of België snel een initiatief komt om de betrokken partners bij elkaar te brengen. „Alle schakels moeten samenzitten, zoals banken, afnemers, toeleveranciers, veevoederindustrie, biggenleveranciers en afmesters. We hebben elkaar allemaal hard nodig. We kunnen niet zonder elkaar. Ons mentale welzijn hangt af van onze portemonnee.” Vele varkenshouders vragen dat er vanuit Europa een vaste varkensprijs komt.
De varkensboeren klagen ook over de stijgende kosten van de voeding. „De grondstoffen stijgen door de wereldmarkt”, zegt Frederik Depoorter uit Diksmuide, die 450 zeugen en 1.300 vleesvarkens heeft. „Maïs is de laatste maanden sterk gestegen. De slachtgewichten stijgen. Een zwaarder dier heeft meer voeding nodig. De aankoopzijde stijgt en de verkoopzijde daalt. Het is verlieslatend. We hebben in 2019 een goed jaar gehad, maar teren nu vooral op de buffers. De afzet loopt moeizaam. Hopelijk gaat de internationale exportmarkt snel weer helemaal open.”
Hoe denken Belgische varkenshouders over de komende maanden en wat heeft Nederland wel wat België niet heeft? Lees dat in de decembereditie van het vakblad Pig Business, dat op 3 of 4 december is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Bart Vergrote