Column: Forse stijging onderdelenprijs duwt varkensprijs naar boven
We hebben er even op moeten wachten, maar het gaat toch gebeuren. Waar normaal in november de vraag naar vlees is, in verband met de kerstbevoorrading en dus ook de prijs hoger wordt, gebeurt het deze week dan toch en ook nog redelijk fors.
Eerlijk is eerlijk, een stijging moet worden doorgegeven aan varkenshouder
De varkenshaas, die vorige week ook al steeg, doet er een flinke schep bij op en stijgt met een forse 65 tot 75 centen. De nekken doen het wat minder, maar toch altijd nog 12 tot 15 centen in de plus. Ribben en hammen zijn tot 8 centen duurder geworden . En met het stijgen van de onderdelen, stijgt de Boerenvarkensprijs met 5 cent naar 1,41 euro. Eerlijk is eerlijk, een stijging mag en moet worden doorgegeven aan de varkenshouder. Denemarken doet dit ook. Daar stijgt de prijs met 3 centen.
Het aantal slachtingen blijft in Nederland met ruim 330.000 hoog en iets boven de 100 kilogram geslacht gewicht. Het aanbod is nog steeds ruim, omdat Duitsland te weinig varkens afneemt. Je hoort echter weinig handelaren klagen dat ze hun varkens, die normaal ook in Nederland worden geslacht, niet kwijt kunnen. Dat niet iedere slachterij zomaar met de stijging mee gaat, werd gisteren (vrijdag) al wel duidelijk. Sommige handelaren, die aan slachterijen zijn gebonden, gaven een onveranderde notering door. Daarmee werd ook al duidelijk dat een stijging niet door elke slachterij wordt doorgegeven, maar in eigen zak wordt gestoken. Moreel is dit onverantwoord.
Bij onze oosterburen verandert er nog te weinig. Het aanbod is groot en het geslacht aantal blijft op 825.000 varkens steken. Dat is nog steeds iets te weinig; al blijft het slachtgewicht onveranderd. Er wordt wel veel gesproken over het oplossen van de problemen, maar tot daden komt het nog te weinig. Het enige wat er wel in Duitsland verandert, is dat het aantal positief geteste zwijnen op AVP fors is opgelopen deze week. Dit zal mede komen doordat het uitroeien van met AVP besmette zwijnen voortvarend wordt aangepakt.
In België blijft de notering voor de komende week op onveranderd staan. Wellicht kunnen ook zij de komende week profiteren van de extra vraag en de hogere prijs die wordt betaald. Frankrijk kende donderdag nog een hele lichte daling van 0,1 cent. Daar lijkt het ook weer de goede kant op te gaan. In Rusland, waar ze toch jaren spreken van een sterk stijgende productie, steeg afgelopen week de prijs met 10 procent. Mag dit toch vreemd noemen, iets klopt er hier niet.
Beter Leven keurmerk biggen vlotter en beter verkocht
De notering van de biggenprijs blijft, ondanks de betere sfeer op de varkensmarkt, komende week onveranderd. Niet dat er niks gebeurt, grote koppels goede gezonde piétrain biggen worden eerder verkocht en ook tegen hogere prijzen. Ook hoor ik dat biggen met het Beter Leven keurmerk vlotter en beter worden verkocht. Het zijn natuurlijk ook de vermeerderaars, die snakken naar een hogere prijs en een betere afzet van hun biggen. Boerenbiggenprijs blijft deze week evenwel nog onveranderd op 21,50 euro
Overheid moet te alle tijde aan de vraag voor keurmeesters voldoen
Dat de overheid met meerdere maten meet, is al lang duidelijk. De toeslagenaffaire is er één van, maar dat een slachterij zijn gewenste keurmeester niet kan krijgen om op zaterdag te slachten en een andere slachterij in dezelfde regio dit wel kan, is natuurlijk heel vreemd. Een overheid moet te allen tijde aan de vraag voor keurmeesters voldoen. Zij heeft namelijk het alleenrecht en daarmee ook de plicht hebben van leveren. Dat ze hierin echter onderscheid maken, is natuurlijk fout en bovendien benadelen ze niet alleen de slachterij maar ook de leverende handelaren en varkenshouders. Onze overheid stelt aan de varkenshouderij zware eisen. We mogen toch van deze overheid hetzelfde verwachten.
Het AVP-gevaar van backyard farming en de Sallandse heuvelrug
In meerdere landen, noem Polen, Roemenië en China, zijn er grote problemen door de AVP. Dit is mede ontstaan en in stand gehouden door de buiten lopende varkens; al of niet in de achtertuin. Hier op de Sallandse heuvelrug lopen er ook een fors aantal dat de functie heeft om voor natuurherstel te zorgen. Maar op dezelfde Sallandse Heuvelrug waren vorig jaar ook nog wilde zwijnen. Hoe onverantwoord zijn we bezig? Aan de gangbare varkenshouderij worden zeer strenge eisen gesteld. Dit mogen we toch ook verwachten van de op deze manier houden van varkens. Ik noem alvast maar twee eisen: Wilde zwijnen mogen nooit en te nimmer in de buurt kunnen komen van deze varkens. Dit is dus een dubbele afrastering met een tussenruimte van minimaal 25 meter. Laat dit een minimale eis zijn. Eis nummer 2 is: Elke drie maanden verplicht een aantal bloedjes tappen en laten onderzoeken op AVP en Aujeszky.