BigIDee bedrijfskenschets nuttig voor zeugenhouder en vleesvarkenshouder
BigIDee is een samenwerkingsproject tussen vermeerderaars, vleesvarkenshouders, transporteurs en Vion Farming. Doel van het project is informatie uitwisseling en het verbeteren van de kwaliteit van de biggen. Daarbij vormt de bedrijfskenschets een belangrijke tool binnen het project. De bedrijfskenschets is een blauwdruk van een vermeerderingsbedrijf. Zo wordt in kaart gebracht onder welke omstandigheden de biggen opgroeien, welk voer ze krijgen, hoe het zit met de genetica, de huisvesting en de vaccinaties. Deze informatie is (ook) bestemd voor de afnemer van de biggen, de vleesvarkenshouder. Deze informatie is voor hem heel belangrijk. Hij wil immers graag weten wat hij kan verwachten van de biggen die hij aankoopt.
Bigbeoordeling
Naast de bedrijfskenschets bevat het project BigIDee ook de tool ‘bigbeoordeling’. Dit is een momentopname waarbij twee keer per jaar de situatie in de stal wordt beoordeeld. Deze observaties in de stal in combinatie met de uitkomst van de bedrijfskenschets vormen handvatten om met de varkenshouder en de betrokken specialist het gesprek aan te gaan over mogelijke aandachtspunten.
Positief
Volgens Demi Bankers van Vion Farming reageren veel varkenshouders positief op de bedrijfskenschets en de bigbeoordeling. „Het kost de varkenshouder extra tijd, maar ze zien ook dat we ze kunnen helpen met het verder verbeteren van de kwaliteit van hun biggen.” Aline van Genderen, specialist diergezondheid bij Vion vult haar collega aan: „We focussen ons niet alleen op het benoemen van zaken die niet goed gaan. We kijken juist ook naar punten die heel goed gaan. Het is belangrijk om daar op voort te bouwen.”
Samenwerken
De 1.000e versie van de bedrijfskenschets werd afgenomen op het bedrijf van Niek Baeten. Hij heeft een bedrijf met 1.100 zeugen. De biggen verlaten met 25 kg het bedrijf. Baeten vindt BigIDee erg nuttig. Baeten: „Ik vind het een goed teken dat degene die mijn biggen koopt, kort op de kwaliteit zit omdat je hierin echt met elkaar samenwerkt. We moeten samen optrekken om de kwaliteit van de keten te verbeteren. Dat kan alleen als de vleesvarkenshouders weten wat ze kopen. Mij geeft het ook een goed gevoel, want ik kan laten zien dat ik er alles aan heb gedaan om een goede kwaliteit big te leveren.” De aandachtspunten gebruikt hij om de kwaliteit van de biggen verder te verbeteren. Vanuit Vion wordt meegedacht over het optimaliseren van de bigkwaliteit. Het advies focust zich niet op ‘Dit is niet goed’, maar er wordt samen naar oplossingen gezocht. „Het is een frisse en zeker ook kritische blik die je helpt om je bedrijf te verbeteren,” aldus Niek Baeten.