Motie: ‘Waarheen met puin van te slopen stallen?’
Al maanden waarschuwen sloopbedrijven voor een overschot aan puin, als gevolg van de sloop van de vele oude varkensstallen. Puin dat ze niet kwijt kunnen. Doordat varkenshouders, die deelnemen aan de saneringsregeling, hun oude stallen binnen een kort tijdsbestek moeten slopen om in aanmerking te komen voor een vergoeding, komt er veel werk en puin op de sloopbedrijven af. Normaliter is de wegenbouw een belangrijke afnemer van dit gebroken en verpulverd puin. Door de stikstofcrisis ligt de wegenbouw echter grotendeels stil. Voor de sloopbedrijven is het bovendien lastig om de circa 1 miljoen ton extra puin ergens op te slaan.
Oplossing puinoverschot
Deze week dienden de twee Tweede Kamerleden Helma Lodder (VVD) en Jaco Geurts (CDA) een motie over deze kwestie in bij de regering. In deze motie roept het tweetal de regering op om te onderzoeken op welke manieren een puinoverschot, als gevolg van de sloop van agrarische gebouwen, is te voorkomen of kan worden opgelost.
Motie van gelijke strekking
Drie jaar geleden werd een door Jaco Geurts (CDA) en Erik Ziengs (VVD) ingediende motie van een gelijke strekking door de Tweede Kamer aangenomen. In deze motie werd de regering opgeroepen te inventariseren of er voldoende mogelijkheden zijn om puin van leegstaande agrarische gebouwen in te zetten als funderingsmateriaal in bouwprojecten, terreinverharding of wegenaanleg.
24 maanden
Na gesprekken tussen het ministerie van LNV en de RVO over de slooptermijnen, is dit najaar besloten om de slooptermijn van de stallen, van de aan de saneringsregeling deelnemende varkenshouders, te verlengen van veertien maanden naar twee jaar.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Tweede Kamer