Animal Rights eist strafvervolging eigenaar van 900 gestikte varkens
Animal Rights (AR) heeft bij de NVWA een handhavingsverzoek ingediend om een varkenshouder uit Meddo-Winterswijk alsnog te vervolgen voor de verstikking van 900 varkens op 20 juni 2019. In een verklaring op hun website stelt Animal Rights dat ze alsnog gerechtigheid willen voor de 900 varkens.
Storing ventilatie
Donderdagochtend 20 juni 2019 vond de politie na een melding ruim 900 dode varkens op verschillende stapels buiten een schuur aan de Goorweg in Winterswijk. Volgens de politie zijn de varkens gestikt, vermoedelijk door mogelijke stroomstoring. De varkenshouder woont buiten Vragender. Hij is eigenaar van verschillende boerderijen met varkens en koeien. In Meddo staat een stallencomplex zonder woongedeelte met zo’n 7.000 varkens. In één van de stallen is waarschijnlijk door een storing in stroomvoorziening de ventilatie op woensdag 19 juni uitgevallen. Bij de overige stallen was niets aan de hand. Uit het eerste onderzoek blijkt dat er geen sprake is van verwijtbaar gedrag of strafbare feiten.
Wob
Door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) weet AR beslag te leggen op het bevindingsrapport van de NVWA over dit geval. Op basis van bestudering van dit rapport concludeert AR dat het alarm drie keer is afgegaan. De varkenshouder negeerde deze meldingen omdat hij dacht dat het weer loos alarm betrof. Uit het rapport van bevindingen zou blijken dat het ventilatie- en/of alarmsysteem al langere tijd gebreken vertoonde die niet waren verholpen. Bovendien was er geen functionerend noodsysteem aanwezig of was dit niet geactiveerd.
Geen verwijtbaar handelen
De NVWA besloot de betrokken varkenshouder geen boete op te leggen of een strafrechtelijk onderzoek tegen hem op te starten. Volgens AR heeft de NVWA inspecteur in zijn rapport ‘verwijtbaar handelen’ achteraf veranderd in ‘het onthouden van de nodige zorg’. Verwijtbaar handelen wordt strafrechtelijk afgehandeld terwijl ‘het onthouden van de nodige zorg’ volgens het bestuursrecht wordt afgehandeld.
De NVWA geeft in een reactie op deze site aan dat door de officier van justitie is besloten om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen. „Deze zaak is daarom bestuursrechtelijk afgedaan. Vervolgens is overwogen of het wel of niet opleggen van een boete opportuun zou zijn. Een boete is gericht op het straffen van de overtreder. Omdat de betrokken ondernemer zelf al zware financiële gevolgen had van dit betreurenswaardige incident werd het opleggen van een bestuurlijke boete in dit geval niet evenredig of doelmatig geacht. Animal Rights heeft hierover een handhavingsverzoek ingediend, dit is door de NVWA in behandeling genomen. Wij kunnen niet vooruitlopen op de uitkomsten van deze procedure", aldus een woordvoerder van de instantie.
AR stelt dat het wegens financiële en emotionele schade voor de veeboer afzien van handhaving in strijd is met diverse regelgeving. Voor AR reden de NVWA te verzoeken om alsnog over te gaan tot handhavend optreden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Pigbusiness.nl, Animal Rights, NVWA