Duitse politiek stopt flexwerk in slachthuis; FNV wil in Nederland dezelfde aanpak
De eindstemming in de plenaire vergadering van de Bondsdag is gepland voor volgende week. Alle fracties behalve FDP en AfD stemden in met het verbod.
Het verbod betekent dat in de Duitse slachthuizen het gebruik van tijdelijke contracten verboden is, en dat uitzendwerk vanaf april nog beperkt is toegestaan. Alleen op basis van een cao kunnen bedrijven arbeidspieken opvangen via uitzendkrachten. Kleine bedrijven met minder dan vijftig werknemers zijn vrijgesteld van deze wet, verkoopmedewerkers en stagiaires uitgezonderd.
De Duitse Vleesvereniging (VDF) hekelt de wettelijke aanscherpingen, en verwijt de politici gebrek aan kennis. De vleesindustrie is al maanden bereid om af te zien van arbeidscontracten, maar pleit voor een vrijwillige regeling. Volgens de vereniging zal het verbod op uitzendarbeid tot problemen leiden, vooral bij de productie van seizoensvleesproducten.
Ook komt er een betere wettelijke regeling voor de kleine regionale slachthuizen die in naam onafhankelijke coöperaties zijn, maar in de praktijk nevenvestigingen zijn van grote slachterijen. Dat zou het einde zijn van elke taakverdeling, coöperatieve samenwerking tussen vleesbedrijven, waarschuwt de VDF. Dit zou vooral de regionale slachthuizen treffen die alleen met deze samenwerking zouden kunnen bestaan.
Ook onderzoek in Nederland
In Nederland is begin dit jaar een onderzoek ingesteld naar de huisvesting, arbeidscontracten en arbeidsomstandigheden in slachterijen toen daar onder het personeel veel corona besmettingen bleken voor te komen. Om dit aan te pakken kwam de het 'Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten' van oud-SP-voorman Emile Roemer afgelopen oktober met een aantal aanbevelingen.
De commissie-Roemer pleitte voor een betere regulering. Zo moet er een einde komen aan de wildgroei van de liefst 14.000 uitzendbureaus. John Klijn van FNV zegt 'zijn petje af te nemen' voor het rapport van Roemer, maar wil een stap verdergaan, zo meldde het tv-programma EenVandaag vorige week.
„Wat de commissie-Roemer heeft gedaan, daar neem ik m'n petje voor af. Wat mij betreft moeten alle aanbevelingen eén op één overgenomen worden", zegt Klijn. Maar een echte oplossing biedt het wat hem betreft niet. „Want de kern van het probleem blijft in stand: namelijk die duizenden mensen in de vleessector die als flexkracht binnenkomen."
„Daarom ben ik ook zo gecharmeerd van wat bondskanselier Merkel in Duitsland heeft gedaan", legt hij uit. Na verschillende Covid-19-uitbraken in de vleesverwerkende industrie greep de politiek in Duitsland in. Een belangrijke oorzaak zou liggen in het flexwerken. Mensen woonden met grote groepen bij elkaar en werden ingezet in verschillende bedrijven.
„Nou is het klaar, mensen moeten gewoon in dienst komen van de slachterijen", zo vat Klijn de Duitse wet samen. „En dat heeft al effect gehad. De grootste spelers in het vlees, zoals Vion, dat ook in Nederland zit, heeft inmiddels al 3300 man aangenomen." De FNV-man hoopt dat het Duitse voorbeeld navolging krijgt in Nederland, dat de politiek ook hier overgaat tot een flinke inperking van de uitzendbureaus.