Stefan Derks, directeur DanBred/Klasse Ki wil betere vleesvarkens
‘Meer richten op resultaten aan de slachtlijn’
De biggenproductie stijgt met circa 0,6 big per zeug per jaar; deze trend zal de komende jaren niet veranderen. Een sterke stijging, waarbij de invloed van de Deense fokkerij onmiskenbaar aanwezig is. De reproductiecijfers in de Deense zeugenhouderij zijn de hoogste ter wereld. En de voorsprong loopt nog verder op. Voor Stefan Derks, directeur van DanBred Nederland en Klasse Ki, verklaart dit dat ondertussen circa 150.000 zeugen gehouden worden met DanBred-genetica. Dit is circa 18 procent van de zeugenstapel in Nederland.
Waar eindigt deze toename?
„Geen idee, maar in Nederland produceren onze afnemers meer dan 33 biggen; de top 25 procent draait meer dan 36 biggen per zeug per jaar. Enkele bedrijven zitten intussen aan de 40! Dat zijn ongekende aantallen; hoe kort lijkt het nog maar geleden dat we bij 30 biggen al rondliepen met een grote glimlach.”
Hoe kan dat, deze snelle stijging?
„De Deense varkenshouderij is anders georganiseerd dan in Nederland. Alles valt onder SEGES, een overkoepelende organisatie die ook voor 51 procent eigenaar is van DanBred. Ook varkensonderzoek valt onder deze paraplu. Men kijkt uit naar nieuwe onderzoeksresultaten; adviezen die daarop zijn gebaseerd worden door de varkenshouders opgevolgd. Wanneer je duidelijke keuzes maakt, zoals het overleven van de big, dan gaat iedereen daaraan werken. Dan krijg je impuls, je ziet hoe zich dat uitbetaalt. In de brochure die we met de vorige Pig Business meestuurden, kon je zien dat de sterfte voor het spenen in Denemarken duidelijk, enkele procenten, lager ligt dan in Nederland, Frankrijk of België. Een duidelijk gevolg van het kiezen voor een fokdoel gericht op het overleven van de biggen en de Duroc-eindbeer.”
Wat vraagt dit van zeugenhouders?
„De gezondheidsstatus van de bedrijven moet hoog zijn, met andere woorden die in Nederland moet naar een hoger niveau. In Denemarken is de fokkerijpiramide gezonder dan in Nederland; 90 procent van de bedrijven is vrij van de belangrijke SPF-ziekten. App en PRRS zijn in Nederland nog veel aanwezig. Bedrijven met een SPF-status moeten hier alle zeilen bijzetten om dat te blijven. Luchtfiltering van stallen is dan een oplossing zoals wij dat bij Klasse Ki doen. De besmettingsdruk heeft ook te maken met de varkensdichtheid. Toch moeten we de kant op dat ziektekiemen niet meer standaard en vaak ook geaccepteerd aanwezig zijn en blijven. Elke ziektekiem remt de ontwikkeling van een gezonde big; het kost het dier energie om zich daartegen te wapenen. Een zeug kan de beste biest hebben om biggen de gewenste immuniteit mee te geven; het is beter dat ongewenste kiemen er gewoon niet zijn. Hiermee kan de zeug optimaal leveren wat er genetisch in is gefokt. Want tussen wat theoretisch mogelijk is en wat de praktijk realiseert zit echt een gat. Varkenshouders moeten de uitdaging om te verkleinen oppakken.”
Lees het hele interview met Stefan Derks in de decembereditie van het vakblad Pig Business, dat op 3 of 4 december is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.
Tekst: Henk Wassink
Beeld: Susan Rexwinkel