Zonvarken ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ in 2020
Samen met Rob Nieuwenhuis, Otto Offenberg en Jeroen Koks bedacht August Offenberg het idee van een Zonvarken boerderij. Volgens de jury beantwoordt het idee aan de wens om circulair varkens te houden en het is een antwoord op de bijna onmogelijke taak om aan de maatschappelijke druk te voldoen. „Het is een realistisch alternatief voor andere varkenshouders die de omschakeling naar kleinschalig en duurzaam willen maken. Het idee spreekt ons aan, omdat het past bij varkenshouders die verbinding willen houden met hun omgeving, trots zijn op hun bedrijf en tegelijkertijd een eerlijke boterham willen verdienen.”
Een Zonvarken boerderij is met 50 zeugen en bijbehorende biggen kleinschalig van opzet. In de Zonvarkensstal blijven de biggen acht weken bij de zeug en blijven van geboorte tot slacht in hetzelfde hok om stress te voorkomen. Offenberg: „We bieden een alternatief om varkens te houden in een ander systeem. Een boer kan daarbij met een gering aantal dieren en afzetgarantie de kost verdienen. We werken met een 26 weken systeem waarbij alle zeugen twee keer per jaar tegelijk biggen krijgen.”
Kritiekpunten maatschappij
Het werk wordt volgens Offenberg veel beter planbaar, zoals insemineren, werpen, spenen en schoonmaken. Een zonvarkens-boerderij biedt gelijk antwoorden op de kritiekpunten uit de maatschappij. „Zo gaan we milieuvriendelijker werken. De mest wordt gescheiden waardoor we de geur en ammoniakemissie direct kunnen voorkomen. We gaan CO2 neutraal werken. Onder meer door toepassing van zonnepanelen en een sedum-dak op de hele stal. De varkens krijgen voer dat voor 100 procent uit rest- en retourstromen van humane voeding bestaat. Ook gaan we diervriendelijker werken, uitgangspunt is 3 sterren beter leven.”
Eerste pilotboerderij
Met dit varkenshouderijconcept willen de vier Achterhoekse ondernemers uit de gangbare en biologische veehouderij laten zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur én een gezond inkomen voor de boer prima samen kunnen gaan. De initiatiefnemers streven naar minimaal 13 aangesloten varkensbedrijven om zo 26 weken per jaar slachtrijpe varkens te hebben. In De Heurne (Gld) wordt momenteel de eerste pilotboerderij gerealiseerd. Het concept slaagt, mits de afzet van het vlees tegen een meerprijs is gegarandeerd.
Andere vier finalisten waren
Marc van de Meent diende zijn idee in voor het ontwikkelen van een slimme pleister waarmee stress en welzijn van dieren realtime op afstand gemeten kan worden. Daan Smits werd genomineerd voor zijn idee ‘welfare ballfeeder’, een hokverrijkingsproduct. Ivo van Dijk werd genomineerd met zijn idee ‘dreugworst’ om zeugenvlees op te waarderen. Het duo Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel werden genomineerd vanwege hun idee voor Farm Visit Online. De prijs die de winnaar van de titel Het Beste Idee Van Varkensland krijgt, bestaat uit kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie tevens innovatie vouchers beschikbaar.