Column: Vuilspel?
Ik heb deze titel maar even geleend van het plaatje uit Duitsland waar de prijzen van het varken, de varkensonderdelen en de consumentenprijs van het varkensvlees op staan. Dan zie je in één oogopslag dat de prijzen van de varkens met 80 centen zijn gedaald en in dezelfde periode de prijzen van de onderdelen met 80 cent zijn gestegen. Het verschil is dus 1,60 euro groter geworden en dat is veel meer dan de varkens nu opbrengen. Een trieste aanblik. Anders kan ik het niet zeggen.
Het lijkt er niet op dat er dit jaar nog verandering in de prijs komt
Boerenvarkensprijs had vorige week het lef om zijn prijs te verhogen, maar de slachterijen wilden de extra opbrengsten het liefst in eigen zak steken. De prijs bleef onveranderd. Voor deze week is de situatie weinig anders. De prijzen van sommige onderdelen blijven flink stijgen. Haas een plus van 50 tot 60 centen, nekstukken 15 tot 20 centen, ribben 6 tot 8 centen en wangen 3 tot 4 centen. De rest bleef onveranderd en ook nu zullen de varkensprijzen wel onveranderd blijven. Het lijkt er niet op dat er dit jaar nog verandering in komt. Afgelopen week had Compaxo nog de moed om haar prijs ietsje te laten stijgen; al was het wel dat ze de grootste daling in de afgelopen weken had gerealiseerd. Van Rooi deed haar prijs wel even fors naar beneden. Ze liep nog iets achter, maar tegelijkertijd schroeven ze de korting op voor te zware varkens. Dus wordt hier de varkenshouder twee keer gepakt.
Aan aanbodzijde verandert er nog maar weinig. Het aantal geslachte varkens blijft net boven 330.000 dieren en het gewicht ligt sinds vorige week boven 100 kilogram geslacht gewicht. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat de slachterijen hun haken gemakkelijk kunnen vullen en daardoor hoeven ze ook geen enkele moeite te doen door middel van prijsverhoging om aan varkens te komen.
In Duitsland wordt de situatie elke week slechter. Het aantal varkens dat boven de markt hangt, gaat richting de 700.000 dieren en ook de slachtgewichten stijgen weer. Deze week met 0,3 kilogram. De prijs blijft met moeite op onveranderd, maar door de actie bij de Duitse boeren zullen er nu ook wel geen prijsverlagingen komen. Dit is namelijk olie op het vuur gooien. Duitse slachterijen slagen er niet in om meer te slachten en ondanks alle afspraken wordt dit eerder minder dan meer. De corona-uitbraken zijn hier veelvuldig debet aan. Denemarken kon zijn prijs op onveranderd houden na de stijging van vorige week. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,41 euro staan.
Biggenmarkt verandert ten gunste van zeugenhouder
Op de biggenmarkt verandert de situatie wel en dit is ten gunste van de zeugenhouder. Vorige week zagen we al dat de grotere koppels vlotter gingen en als de grotere koppels weg zijn, wordt de vraag naar kleinere aantallen weer snel groter. Dit gebeurde de afgelopen week; al zijn er nog steeds vermeerderaars die hun biggen heel moeilijk kwijt kunnen worden. Afgelopen week waren er steeds meer landen in de markt om biggen af te nemen: Italië, Servië, Polen en zelfs Oostenrijk wordt genoemd in het rijtje van landen waar afgelopen week biggen naar zijn geëxporteerd. De Boerenbiggenprijs verhoogde zijn prijs met plus 1 euro naar 22,50 euro en dat is nog steeds minder dan de helft van wat een goed big kost. In Duitsland deed de VEZG er vrijdag ook een 1 euro bij en komt op 23 euro. Hier kunnen ze de biggen ook beter plaatsen en dat komt deels doordat er minder biggen uit Denemarken en Nederland worden geïmporteerd.
Boerenacties: De winkels moeten leeg en dan pas wil men praten
Als ze ons niet een eerlijke prijs willen geven, moeten we het maar komen halen en groot gelijk hebben ze. De media is altijd wat genuanceerder, maar hier moet je niks van aantrekken. Het plaatje bovenaan spreekt boekdelen. Hier gaat het nu om varkens, maar bij de pluimveehouders, de akkerbouwer en ook de koeienboeren hebben met hetzelfde principe te maken. Steeds meer leveren dat aan steeds hoger wordende eisen moet voldoen. Met een beetje geluk is dat voor hetzelfde geld en anders is het nog minder, maar zelden meer. We weten dit al heel lang. We zijn al eerder in actie gekomen als NVV. Ook toen werd er gesproken en aandacht gevraagd voor de problemen. Maar ondanks de acties destijds zijn ze de supermarkten gewoon doorgegaan met het graaien. Dit komt hoofdzakelijk, omdat we toen te lief waren en niet zijn doorgegaan totdat de winkels compleet leeg waren.
Dat er dus maar één manier om de kostprijs van de producten nu betaald te krijgen, is duidelijk. De winkels moeten leeg en dan pas wil men praten. Dan pas kunnen er zaken worden gedaan. Het CBL kun je hierin rustig overslaan. Zij kan geen datum vinden om te overleggen en als deze er wel is moeten ze toch weer overleggen van wat er besproken is. Het lijkt mij dat er rechtstreeks met de grootmachten zaken moet worden gedaan; door middel van een structurele bijdrage aan de Nederlandse landbouw in de vorm van een percentage van de omzet van deze supers. Dit bedrag hoeft niet te worden doorberekend aan de consument, want de winstmarge is gigagroot.