POV: teleurstelling over 'stikstofdeal' minister Schouten
In 2035 mag 74 procent van de stikstofgevoelige natuur niet meer overbelast worden met stikstof. Dit houdt in dat de stikstofdepositie niet meer boven de Kritische Depositie Waarde (KDW) van het gebied mag uitkomen. In 2025 moet de KDW in 40 procent van de stikstofgevoelige natuur zijn gehaald. Daar staat onder andere tegenover dat de minister ervoor moet zorgen dat de zogenaamde PAS-melders in 2023 allemaal over een vergunning beschikken. Hun situatie moet dan gelegaliseerd zijn. Voor deze legalisatie is stikstofruimte nodig, de Minister wil deze in eerste instantie halen uit de Warme Saneringsregeling voor de varkenshouderij.
Meer ruimte voor innovatie
De POV is teleurgesteld over de koehandel die heeft plaatsgevonden en de aanscherping van de doelen. De opgave wordt steeds groter en daarmee ook de druk op de sector. Doelen waarvan iedereen al weet dat ze onhaalbaar zijn en bewegend. Er lijkt wel meer ruimte te komen voor managementmaatregelen, iets waar POV al langer voor pleit.
De minister wil het beroepsverbod waarschijnlijk uit de tweede en derde tranche van de Beëindigingsregeling halen in combinatie met het verplaatsen van bedrijven in plaats van stoppen. Ook een punt waar POV al langer voor pleit en eindelijk geland is.
Beleid weer complexer
Het stikstofdossier wordt steeds complexer: bedrijven met de grootste uitstoot blijken niet de grootste depositie te veroorzaken. En nog steeds weten we niet precies wie waar welke depositie veroorzaakt, welke bedrijven gaan stoppen, welke bedrijven al zijn gestopt. Er wordt gediscussieerd op basis van cijfers van 2018 maar ondertussen is er in de varkenshouderij al heel veel veranderd. POV wil dat er eerst een goede inventarisatie en impactanalyse worden gemaakt, waarbij ook de onmogelijkheden goed in beeld komen. Juist de varkenshouderij heeft al forse stappen gezet en wil niet het kind van de rekening worden.
Stikstofmodel ter discussie
Ondanks dat de expertcommissie Hordijk heeft geconcludeerd dat het stikstofmodel Aerius niet doelgeschikt is, blijft de minister het model inzetten voor haar beleid. Interessant is de motie van CDA en VVD, die stelt dat de minister bij het bepalen van de stikstofdepositie niet enkel van Aerius mag uitgaan. Maar meer methoden moet inzetten om de stikstofdepositie te bepalen. Over de motie wordt volgende week gestemd.