Minder uitval | Hogere voeropname voor spenen | managen grote tomen
Hoe speen je veel goede en uniforme biggen?

Wat past bij jouw bedrijf?
Een belangrijke vraag. Hoe speen je veel goede, uniforme biggen? Dat is voor ieder zeugenbedrijf anders. Het systeem waar je voor kiest moet passen bij jouw bedrijf. Heb je bijvoorbeeld veel kraamhokken, dan is werken met pleegzeugen een optie. Anders is het gebruik van een cup-systeem of het grote tomen concept een goede keuze.
Het pleegzeugensysteem
Met een praktische verlegstrategie haal je het maximale uit een werpweek. Bij een verlegstrategie met pleegzeugen onderscheiden we drie fases die zorgen voor een betere melkgift en dus betere groei van de biggen. Wil je graag weten hoe dit systeem werkt? Onze buitendienstmedewerker leggen je dat graag persoonlijk uit.
Het cup-systeem
De nutritionisten en varkensbuitendienstmedewerkers van Coppens Diervoeding werken nauw samen met collega’s van Swinco. Swinco is specialist op het gebied van voersystemen voor in de kraamhokken. Door onze krachten te bundelen hebben we veel kennis in huis om meer biggen groot te brengen met een goede uniformiteit. Door te kiezen voor de juiste melkproducten verloopt de overgang naar (plantaardige) producten soepeler. Het resultaat? Het speenproces verloopt probleemloos.
Grote tomen concept
Een andere optie is het grote tomen concept. Hiermee heb je minder verliesdagen, minder uitval en kun je leeftijden bij elkaar houden. Bovendien heb je de mogelijkheid om niet te vroeg te spenen. Het grote tomen concept past ook goed binnen een meer-weken-systeem. Kortom, een makkelijke manier om meer biggen groot te brengen.
Grote tomen concept op maat
Er zijn trouwens verschillende manieren om het grote tomen concept toe te passen. Om te weten welke manier het beste past bij jouw bedrijf, maken we eerst een inventarisatie. Wil je biggen verleggen op twee, acht of tien dagen? Welk systeem gebruik je om bij te voeren? Hoe lang kun je de biggen bij de zeugen houden? Wil je het concept combineren met pleegzeugen? De toepassing van grote tomen voor jouw bedrijf is dus maatwerk. Samen bekijken we wat het beste bij jouw bedrijf past. We hebben met een groot aantal zeugenklanten veel ervaring opgedaan met het grote tomen concept. Klanten die ermee aan de slag zijn gegaan, hebben deze manier van werken helemaal in de vingers en scoren er dan ook goed mee. Het concept wordt door de positieve effecten steeds vaker ingezet. En goed om te weten; alle zeugenklanten die gestart zijn met het grote tomen concept, werken nog steeds via deze structuur.
Meer structuur, meer gezonde biggen
Het invoeren van het grote tomen concept is een traject dat je samen aan gaat. Het resultaat is er dan ook naar. Het aanbrengen van structuur zorgt ervoor dat je meer biggen speent. Maar je zorgt ook dat je biggen meer voer op hebben voor het spenen, dat de biggen beter doorgroeien na het spenen én dat je minder uitval hebt. Als je zorgt voor meer structuur op je bedrijf, speen je meer gezonde biggen!

Ervaringen Rob Verberne, zeugenhouder uit Asten Heusden
Op het varkensbedrijf van Rob Verberne werpen 24 zeugen iedere tien à elf dagen. De 24 kraamhokken per groep zitten dus altijd vol. “Werken met pleegzeugen is geen optie op mijn bedrijf,” vertelt Rob. “Bovendien gaan de biggen na het spenen naar een andere locatie. Het is minder arbeidsintensief als we alle biggen om de tien dagen tegelijkertijd verplaatsen. Ik zocht naar een manier waarop ik toch veel biggen kon spenen.
Op advies van Elke Hermans leg ik nu een toom biggen van tien dagen oud bij twee zeugen. Het tussenschot tussen de twee zeugen kan ik makkelijk weghalen. Er liggen dan ongeveer veertig biggen in een groep. Om ervoor te zorgen dat ze voldoende melk krijgen, krijgen ze tweemaal per dag acht liter melk bijgevoerd in de melkbar. De zeug die is vrijgekomen krijgt de oudste biggen van de zeugen die dan aan het werpen zijn. Deze biggen zijn dan twee à drie dagen oud. Alle biggen worden tegelijkertijd op vier weken gespeend. Maar de biggen die bij deze zeug liggen, worden op twintig dagen gespeend. Op die manier kan ik ze allemaal tegelijkertijd overzetten naar onze andere locatie. De jongere biggen geven geen problemen in de biggenstal. Bij het verleggen kiezen we er de sterkste biggen uit. Na het spenen zie ik trouwens geen verschil in gezondheid tussen de biggen die van de grote tomen af komen of niet.
Overigens staat in alle kraamhokken een droogvoerbakje, zodat de biggen onbeperkt beschikking hebben over een prestarter. Deze manier van werken bevalt me goed. Het is een systeem dat past bij de situatie op mijn bedrijf en is wat mij betreft dus de beste optie om veel biggen te spenen.”

Ervaringen Henk van de Goor, zeugenhouder uit Sevenum
Henk van de Goor werkt met een grote tomen concept, gecombineerd met een biggenbar. Een bewuste keuze omdat hij te weinig kraamhokken heeft voor pleegzeugen. Henk: “Ik plaats de biggen van ongeveer een week oud van een zeug bij twee andere zeugen. Het tussenschotje tussen de twee kraamhokken haal ik weg zodat er zo’n 38 biggen van dezelfde leeftijd bij twee zeugen liggen. In het grote kraamhok plaats ik een zelfgemaakte biggenbar met vier cups. De zeug die vrij is gekomen krijgt een koppel biggen van twee à drie dagen oud.
Via de biggenbar krijgen de biggen extra melk bijgevoerd. Ik vind het belangrijk dat de voorraad iedere dag opgedronken wordt. In de laatste twee weken krijgen ze per koppel, twee maal per dag acht liter. Ze kunnen echter wel het dubbele op. Maar ik heb liever dat ze droog voer opnemen. Van droog voer gaan ze groeien, bovendien is het goedkoper. Met deze manier van werken kunnen alle biggen zeugenmelk drinken. Hierdoor krijgen ze geen diarree. Dat is een groot voordeel. Bovendien hoef ik in de kraamstal geen zeugen meer te verplaatsen. Deze manier van werken bespaart me dus veel arbeid. Om de biggen aan droog voer te laten wennen, geef ik ze vanaf de tweede week een beetje Insecto Speen. In de middag doe ik er wat water bij, zodat het een papje wordt. Dat werkt goed. De bakjes zijn iedere dag leeg.“