Spandoeken raken minister Schouten niet meer
Schouten kreeg bij haar aantreden de opdracht mee om de landbouw in Nederland milieuvriendelijker te maken. Het (stikstof)beleid leidde tot massale boerenprotesten. De minister kreeg zelfs te maken met bedreigingen. Op de vraag van het Algemeen Dagblad of de verwijten haar extra pijn doen omdat ze zelf een boerendochter is, antwoordt ze: „Ik ken boeren van vroeger die echt teleurgesteld zijn in mijn beleid. Jongens die bij mij op school zaten, of die hun boerderij vlakbij de onze hadden. Dat vind ik erg. Als minister kun je niet iedereen tevreden stellen, dat weet je als je eraan begint. Maar als het om bekenden gaat, is het moeilijk.”
Ongeluk
De nu 43-jarige minister vertelt in het openhartige interview onder meer over het bedrijfsongeval van haar vader, toen ze negen was. Vader Schouten was melkveehouder in Waardhuizen in (N-Br.) Hij kwam op het erf terecht in een landbouwmachine en overleed. Daarna zette haar moeder samen met Carola's twee zussen het bedrijf nog een aantal jaren voort. „Ik moest meteen volwassen zijn.”
Kerkgang
De ChristenUnie-politica vertelt ook dat ze als gevolg van haar drukke werkzaamheden in combinatie met corona al heel lang niet meer naar de kerk is geweest, de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Delfshaven. Ze mist de kerkgang, en ervaart daardoor echt leegte. „Op zondag kon ik altijd stilstaan bij vragen als: hoe verhoud ik me tot een ander? En hoe verhoud ik me tot God? Wezenlijke vragen over vergeving en liefde. Dat zijn niet de dingen waar ik in het dagelijks leven als minister mee bezig ben.”
Op de vraag in hoeverre ze die vragen laat meewegen in haar werk, antwoordt ze: „Ik probeer atlijd te denken wat er achter zit als iemand bijvoorbeeld iets lelijks over mij zegt. Neem die boerenprotesten. Ik keur niet goed wat er op die spandoeken staat; je moet altijd respectvol over een ander praten. Maar ik snap wel wat iemand drijft op zo'n spandoek te maken en daarmee naar Den Haag te rijden. Boeren voelen zich al heel lang niet gehoord. En dan komt het er wat onbeholpen uit”, aldus de minister.
In Den Haag doen mensen vaak heel vriendelijk tegen je, maar hoor je achteraf dat ze iets lelijks over je zeggen, stelt ze. „Dat vind ik veel erger.”
Statement maken
Schouten wordt gevraagd of die spandoeken haar dan niet raken. „In het begin raakten ze me. Maar op een gegeven moment – 'hoe raar het ook klinkt' – wen je eraan”, zegt ze. Ze weet dat boeren vooral een statement willen maken. De Haagse wereld hangt volgens Schouten aan elkaar van codes, van wat je wel en niet mag doen. Maar daar buiten gelden andere codes. „Neem die actie waarbij Rob Jetten 's avonds bezoek kreeg thuis van boeren. Al snel werd geoordeeld dat zij kwade opzet hadden. Maar ze wilden vooral hun punt maken. En dat begrijp ik wel. Al moet je dat natuurlijk niet bij iemand thuis doen. Thuis moet een veilige omgeving zijn.”
Lees hier het hele gesprek met de minister dat zaterdag 12 december in het Algemeen Dagblad stond.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Algemeen Dagblad