Rabobank: stijgende prijzen veevoer en lagere opbrengsten
Over het algemeen doet de Nederlandse economie het beter dan eerder werd voorspeld, schrijft de bank. De tweede Covid-19-golf zorgt wel voor een nieuwe dip, maar die is minder diep dan tijdens de eerste golf. Volgens de Rabobank zal de economie in 2020 met 4,2 procent krimpen om in 2021 en in 2022 met 2,4 procent te groeien.
Zwaardere varkens
De varkens worden zwaarder omdat er minder wordt geslacht door Covid-19. De sluiting van de horeca zorgt voor lagere consumptie en lagere prijzen voor karkassen. Tot week 47 van dit jaar werden er 13,6 miljoen varkens geslacht. Dat is 1% minder dan dezelfde periode in 2019. Maar het gemiddelde gewicht ligt met 99,7 kg 2% hoger.
In Duitsland zijn de problemen erger. De geslachte gewichten liepen binnen 10 weken op van 97,5 kg naar meer dan 99 kg in week 44. Het aantal varkens dat in week 45 niet geslacht kon worden, de zogenoemde 'schweinenstau, wordt geschat op 600.000 dieren.
Afrikaanse varkenspest
De verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft voor 'onzekerheid' zorgen. De bank ziet dat terug in het aantal zeugen dat geslacht wordt: in de weken 43 tot en met 45 van dit jaar werden gemiddeld 20 procent meer zeugen geslacht dan het jaar ervoor.
Het aantal zeugen gaat op termijn al zakken door de strengere regelgeving die in Duitsland gaat gelden. Daardoor zal er meer vraag komen naar geïmporteerde biggen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de vraag zal zijn.
Stijgende voerkosten
Omdat de productie van varkensvlees in China stijgt, is er daar meer soja nodig. De prijs voor sojameel zal daarom gemiddeld 20 procent hoger zijn dan in 2020. Een andere reden voor hogere kosten is de prijsverhoging van soja in Argentinië. De sojaboeren zijn dar terughoudend met de verkoop en dat kunnen de Nederlandse varkenshouders ook merken als ze voerrantsoenen gebruiken met veel soja.
Herstel onzeker
In het komende kwartaal blijven we lage prijzen voor vlees en biggen zien, terwijl de kosten voor voer stijgen. Maar de productie van varkensvlees wordt niet zomaar afgeremd. Dit begint met een lager aantal inseminaties, zoals we nu al zien. Pas na januari zullen er minder dieren zijn om te slachten. De lage prijzen kunnen weer omhoog als het teveel aan varkens verdwenen is. De ontwikkelingen rond de AVP in Duitsland bepalen voor een groot deel hoe positief de lente van 2021 zal zijn.