Europees dierenwelzijnslabel komt eraan
Dierenwelzijn is binnen tal van EU-lidstaten een actueel onderwerp. De verschillen tussen de lidstaten wat betreft de welzijnseisen zijn soms groot. De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner maakt hier nu een einde aan. Als voorzitter van de EU presenteert Duitsland een Europees uniform dierenwelzijnslabel. De leden van de Europese Landbouwcommissie stemden deze week vóór dit dierenwelzijnslabel. De Europese Commissie heeft nu de plicht dit label uit te werken en te implementeren.
Reeds eerder
Dit genomen besluit komt niet uit de lucht vallen. Reeds eerder kreeg Julia Klöckner, op een informele bijeenkomst van de EU-landbouwministers in Koblenz, de handen van haar collega’s op elkaar voor dit voorstel.
In een toelichting onderstreept Julia Klöckner het belang van een Europese inzet voor beter dierenwelzijn en meer duidelijkheid voor de consument. Klöckner: „Dit besluit is een duidelijk engagement voor meer dierenwelzijn in Europa. Het is een grote stap voorwaarts. We willen in heel Europa hetzelfde begrip van hogere normen bereiken. Dit zorgt voor een betere oriëntatie van de consument bij het winkelen. Tegelijkertijd vormt dit besluit een stimulans voor de veehouders om hun inspanningen zichtbaar te krijgen. We willen de veehouders steunen bij het investeren in meer dierenwelzijnsvriendelijke stallen. Daarnaast houden we in het nieuwe Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid (GLB) ook rekening met meer dierenwelzijn in de vorm van nieuwe financieringsmogelijkheden."
In concreto
Concreet heeft de EU Landbouwcommissie besloten dat er duidelijke, uniforme, transparante criteria komen gericht op meer dierenwelzijn. Deze criteria gaan verder dan de huidige wettelijke minimumstandaarden. Verder komt er voor alle diersoorten een EU-breed dierenwelzijnslabel. Dit label dient veehouders te prikkelen om hun dierenwelzijnsnormen verder te verhogen. Om dit naar buiten toe te communiceren, wordt een uniform, beschermd logo ontwikkeld.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Duitse ministerie van Landbouw