Op 1 januari starten Belgen met BePork certificaat voor varkens
Op 1 januari 2021 treedt in België het BePork certificeringssysteem voor varkens in werking. Dit is een nieuw kwaliteitssysteem voor varkensvlees. Het betreft het samengaan van Certus en CodiplanPLUS. „Door deze samenvoeging creëren we een kwaliteitshandboek met normen die de wetgeving overstijgen, Kortom een nieuwe standaard voor markttoegang”, stelt Belpork voorzitter Filip Fontaine. Dit kwaliteitssysteem speelt volgens Belpork in op de actuele noden in de sector en verenigt bovendien alle spelers binnen de varkensketen. Als het aan Belpork ligt wordt BePork het synoniem voor kwaliteitsvol varkensvlees van Belgische bodem.
Bevorderen kwaliteit
Belpork is een in 2000 opgerichte Belgische organisatie die zich tot doel stelt de kwaliteit van het Belgisch varkensvlees op duurzame wijze te bevorderen. Dit via het beheer van kwaliteitssystemen en integraal ketenbeheer. Daarbij ligt de focus op het creëren van toegevoegde waarde door te streven naar een kwaliteitsvol en voor de consument smaakvol product dat bovendien de concurrentie aan kan op zowel de regionale, nationale als de internationale markt.
Lokale productie
BePork garandeert een lokale productie van ‘varken tot vork’ door de vereniging van alle schakels in de productiekolom: van diervoederfabrikanten, varkenshouders, transportbedrijven, slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkers tot verkooppunten. Elk van deze schakels werkt mee aan een kwaliteitsvol, gecontroleerd en traceerbaar stukje varkensvlees.
Extra garanties
Belpork onderstreept dat BePork, boven op de wettelijke basis voor veilig en kwaliteitsvol varkensvlees, nog extra garanties biedt op het vlak van dierenwelzijn, duurzaamheid en diergezondheid. De wens van de consument en duurzame productie vormen de rode draad in de regels waaraan de ketenpartijen zich moeten houden. Zo moeten varkenshouders, samen met hun dierenarts, de gezondheid van de varkens op de voet blijven volgen. Verder moeten ze extra inspanningen verrichten op het vlak van stalcomfort, het transport én bij de slacht. De veevoeders dienen afkomstig te zijn van fabrikanten die gecertificeerd maatschappelijk verantwoord geteelde soja aankopen. Een duurzaamheidsmonitor brengt alle duurzaamheidsinspanningen van de hele varkenskolom in kaart.
Export
In eerste instantie wordt BePork handelsgericht ingezet. Het label is bij de slager of de supermarkt nog niet zichtbaar. De eisen binnen BePork zijn gelijk aan het Duitse kwaliteitssysteem QS. Dit garandeert de export van varkensvlees en levende varkens naar Duitsland zonder bijkomende eisen. Daarnaast is BePork een extra troef voor de export van Belgisch varkensvlees naar derde landen.