Hulporganisatie luidt noodklok voor Belgische varkenshouders
Sinds enkele weken ontvangt de Belgisch agrarische hulporganisatie ‘Boeren op een Kruispunt’ opvallend veel aanvragen voor hulp vanuit de varkenssector. Binnen zes weken noteerde de hulporganisatie 1/3 van het totaal aantal aanmeldingen uit de varkenssector voor heel 2020.
Optelsom
De problemen op de agrarische bedrijven zijn een optelsom van diverse factoren waar ze als individu geen vat op hebben. Zo zorgen de aanslepende problemen met de AVP (beperkte exportmogelijkheden), de gevolgen van de coronapandemie (beperkte afzet mogelijkheden naar de horeca, beperkte slachtmogelijkheden e.d.) in een moeilijke afzet en een (zeer) lage opbrengstprijs. Het lijkt er bovendien niet op dat de actuele problemen zich snel zullen oplossen.
Overaanbod uit de markt
In een reactie zegt de Vlaamse Boerenbond: „Het slachtritme is wel terug, maar de prijzen blijven laag. Er is nog ruim voldoende vlees op de Europese markten aanwezig. Dit betekent dat de noteringen op het erg lage niveau blijven hangen.” De Vlaamse landbouworganisatie verwacht op korte termijn nog geen beterschap. „Om de varkensprijzen te laten stijgen, zal eerst het overaanbod aan varkens uit de markt moeten verdwijnen en dat is nog niet het geval.”
Reserves zijn op
De huidige overheidsmaatregelen zijn voor de sector onvoldoende om dit allemaal op te vangen. Volgens ‘Boeren op een Kruispunt’ werken de varkenshouders hard, maar hun reserves zijn op. Het gevolg is een snel stijgend aantal openstaande facturen. Het mentale welzijn bij deze gezinnen staat zwaar onder druk. De noodzakelijke verkoop van de varkens (fors) onder de kostprijs leidt gemakkelijk tot verliezen van honderdduizenden euro’s op jaarbasis. Dit creëert een zware belasting voor de varkenshouder en zijn gezin.De noodkreet uit de varkenshouderijsector wordt steeds luider. ‘Boeren op een Kruispunt sluit een sneeuwbaleffect niet uit.
Noodkreet
Boeren op een Kruispunt zegt te zoeken naar oplossingen voor de individuele hulpvragen en staan de varkenshouders bij waar ze kan. „Ook via het verspreiden van hun noodkreet willen we ondersteuning bieden aan onze varkenshouders. Het water staat bij velen niet meer aan de lippen, maar reeds er boven.” Ze roept landbouworganisaties, overheden, leveranciers en consumenten op de varkenshouders het nodige te steunen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Boeren op een Kruispunt