‘Strategieën Timmermans schenden Overeenkomst van Parijs’
Annie Schreijer-Pierik blikt vooruit op 2021: 'De Green Deal en varkenshouderij. Voorkom tekort voor boer en bord.'
De zorgelijke situatie van de Afrikaanse varkenspest en de nijpende situatie op Duitse varkensbedrijven door de coronapandemie en -maatregelen zijn u allen voldoende bekend. Aan het einde van dit coronajaar wil ik daarom met u terug- en vooruitblikken op een ander thema. Het is vijf jaar geleden dat ik als Europarlementslid een mandaat gaf voor het ondertekenen van de Overeenkomst van Parijs. Ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2050, volgens de meerderheid van de wetenschappers noodzakelijk. In artikel 2 van dit wereldwijde klimaatakkoord legden we als Europese Unie met andere landen bindend vast dat het klimaatbeleid op geen énkele wijze de voedselproductie mag bedreigen.
Afgelopen mei kwam vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in het kader van de Green Deal met zijn ‘boer tot bord’- en biodiversiteitsstrategieën voor 2030. Qua klimaatvoetafdruk, hergebruik van reststromen en minder antibioticagebruik loopt de Nederlandse varkenshouderij in het licht van de Green Deal voorop, wel is een eerlijk referentiejaar noodzakelijk. Met mijn collega’s eis ik van Timmermans en eurocommissaris Wojciechowski echter al maanden tevergeefs een wetenschappelijke effectbeoordeling en onderbouwing van de bovengenoemde strategieën.
Experts van het Amerikaanse landbouwministerie USDA hebben inmiddels wél een effectbeoordeling van Timmermans’ strategieën openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat door Timmermans’ plannen de EU-landbouwproductie tot 2030 met een schokkende 12 procent zal dalen! Zijn strategieën schenden daarmee de klimaatovereenkomst van Parijs. Volgens wereldlandbouworganisatie FAO en Koninklijke DSM neemt ondertussen tot 2050 de wereldvoedselvraag naar dierlijke eiwitten (zuivel, vlees en eieren) met minstens 50 procent resp. wel 80 procent toe, ook als westerse landen hun consumptie zouden gaan minderen of het dieet plantaardiger zou worden (waarvoor in de verkoopcijfers geringe aanwijzingen bestaan).
Wat hoopt u dat er in 2021 gaat gebeuren, maar waar u toch nog wel een hard hoofd in heeft?
Het varken is bij uitstek een duurzaam klimaatvriendelijk kringloopdier in de strijd tegen voedselverspilling, door optimale benutting van reststromen, om aan die wereldvoedselvraag naar dierlijke eiwitten te voldoen. Nederlandse boeren zijn de duurzaamste voedselproducenten van Europa en de Europese boeren zijn op hun beurt samen weer de duurzaamste landbouwers ter wereld. Verdere verschuiving van deze dierlijke voedselproductie naar het buitenland zal juist leiden tot méér wereldwijde klimaatemissies en biodiversiteitsverliezen. Dat mag niet gebeuren. De Europese en mondiale voedselopdracht moet in 2021 en daarna dus worden: meer of ten minste hetzelfde produceren, maar op een steeds duurzamere wijze.
Europese en nationale overheden bieden varkenshouders nog onvoldoende verdienmodel, want EU-mededingingswetgeving blokkeert het terugverdienen van hun vele duurzaamheidsinspanningen voor klimaat of (alhier nationaal onevenredig zwaar ingevulde) Natura 2000-doelstellingen. Er ontbreekt niet alleen een effectbeoordeling, maar ook een integrale beleidsaanpak in Timmermans’ strategieën. Die moeten dus nodig worden aangepast, gecorrigeerd en aangevuld in 2021.
Ik hoop dat richting de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart en het uitrollen van de boer tot bord (F2F)-strategie het besef van de cruciale rol van een vitale varkenshouderij indaalt bij Nederlandse en Europese politici. Zowel in relatie tot de Green Deal-doelstellingen inzake voedselverspilling (ook voor onze akkerbouw- en tuinbouwsectoren van belang), als bij de aanpak van wereldwijde klimaatemissies. Let’s talk about EU pork!
Annie Schreijer-Pierik,
Europarlementariër namens het CDA.
De redactie van Pig Business is inhoudelijk niet verantwoordelijk voor dit artikel.
Tekst: Annie Schreijer-Pierik
Beeld: Peter Hilz