Frans van Dongen blikt vooruit op 2021: 'Erkenning voor waar de sector toe in staat is'
2020 heeft ons geleerd dat de Nederlandse varkenssector (heel) veel veerkrachtiger is dan vaak in Den Haag en Brussel gedacht wordt. Terwijl de economie en maatschappij in ernstige mate ontwricht waren door de coronacrisis is de varkenssector in Nederland er in geslaagd om op een vrij hoog niveau te blijven produceren en te blijven vermarkten. Ondanks grote uitdagingen zoals het volledig wegvallen van een groot deel van de markt (horeca) en de ‘voorkeur’ van het coronavirus voor werkomstandigheden (koud, vochtig) waar met name de vleessector mee te maken heeft, zijn varkenshouders en vleesbedrijven in Nederland erin geslaagd dicht tegen ‘business as usual’ te opereren op het boerenerf, in de slachtbedrijven en op de markt. Dat is een immense prestatie.
In onze sector geen onderbroken productieketen als gevolg van doorgeschoten complexe internationale spaghettistructuren op het gebied van toelevering en afzet. Maar korte directe ketens. In onze sector geen producten waar geen markt meer voor is. Maar snelle omschakeling naar alternatieve markten voor de gesloten horeca. Dat toont nog maar eens aan hoe flexibel, marktgericht en broodnodig onze sector is.
Wat hoopt u dat er in 2021 gaat gebeuren, maar waar u toch nog wel een hard hoofd in heeft?
Ik spreek niet graag in termen van ‘een hard hoofd in hebben’. Uitdagingen zijn er om aan te gaan en ‘het hoofd te bieden’. Wat ik hoop voor 2021 volgt op het voorgaande, namelijk dat er in de maatschappij en in de politiek ook erkenning komt voor waar de sector toe in staat is. De veerkracht tijdens de Covid-crisis is een voorbeeld. De internationale koploperspositie op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en dierenwelzijn is een ander voorbeeld. En wat er aan zit te komen is het de koploperspositie op het gebied van duurzaamheid. Laten we in 2021 al die zaken als sector met elkaar breed en eendrachtig uitdragen. En laten we daar in 2021 in investeren en prioriteit van maken. Dan komt die erkenning er ook. Daar heb ik geen hard hoofd in.
Frans van Dongen,
Directeur Internationale Zaken van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV)
De redactie van Pig Business is inhoudelijk niet verantwoordelijk voor dit artikel.
Tekst: Frans van Dongen
Beeld: COV