Column: We moeten de varkensprijs nu nemen zoals deze is
Waar er in de afgelopen maand altijd hoop en zeker ook de mogelijkheid was om de varkensprijs te verhogen, gaan we de komende weken in met de hoop: laat de prijs maar gelijk blijven. De bevoorrading voor de kerst van de supermarkten is bijna klaar en dan gaat alles weer een stapje terug.
Ruim 345.000 varkens van 100 kilogram in één week geslacht
Met een zeer hoog aantal geslachte varkens van ruim 345.000 varkens van 100 kilogram hebben de slachterijen volop hun best gedaan om iedereen van vlees te voorzien. Handelaren zien ook dat ze reden gemakkelijk door hun varkens heen komen. Zodoende komt er rond de kerst niet opnieuw een prop aan varkens, doordat er maar weinig slachtdagen gaan uitvallen. De prijs van de varkens is en blijft onveranderd en dit blijft ook zo, omdat slachterijen nog steeds gemakkelijk aan de varkens kunnen komen. Na de kerst zullen de onderdelen, die de komende week onveranderd noteren, vast wat in prijs gaan zakken; voornamelijk als het om de luxe onderdelen gaat. We moeten het ermee doen. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,41 euro staan.
In Duitsland komen de varkensslachtingen weer op een hoger niveau. 845.000 varkens in de afgelopen week is het hoogst in de afgelopen drie maanden, maar nog lang niet genoeg om de voorraad aan varkens ook maar iets minder te maken. De komende weken zal de voorraad zeker nog niet gaan afnemen en blijft de situatie zeer zorgelijk. Dit aanbod heeft ook zijn weerslag in de rest van Europa, want elke slachterij die maar wil, kan over voldoende varkens beschikken. Denemarken heeft de prijs afgelopen week weer onveranderd gehouden, terwijl in Frankrijk de notering dinsdag nog iets daalde en vervolgens donderdag weer iets ging stijgen. We zien toch nog een lichtpuntje met de kerstdagen in het vooruitzicht.
De vraag naar biggen wordt wat groter en het aanbod neemt af
Op de biggenmarkt zetten de verbeteringen zich door. De vraag naar biggen wordt wat groter en het aanbod neemt af. De Boerenbiggenprijs stijgt met 2 euro naar 24,50 euro. In Spanje, waar veel biggen vanuit Nederland naar toe gaan, steeg de notering met 3,50 euro. Ook steeg de export van Nederlandse biggen naar het buitenland tot 145.000; wat ruim 15.000 meer is dan het gemiddelde van de laatste vier weken. Dit heeft zeker ook te maken met de vraag naar slachtbiggen voor de kerst. Deze vraag zal de komende week wegvallen en dan kunnen we de balans op maken hoe de werkelijke verhouding ligt tussen vraag en aanbod. We zullen dan ook zien in hoeverre de biggenprijs blijft door stijgen.
2020 een goed of slecht jaar, maar zeker geen verloren jaar
Het is maar net hoe je het bekijkt of wie het bekijkt. Kijk ik naar de stoppers dan is het een goed jaar, omdat een heel aantal varkenshouders de mogelijkheid heeft gekregen om te stoppen. Kijk ik naar de prijs voor de biggen, dan is het een gewoon jaar. Je wordt niet rijk, maar ook niet arm. Kijk ik naar de prijs voor de vleesvarkens. Ach, er zijn slechtere jaren geweest. Maar richt ik mijn ogen op de margeverdeling, dan is het een rampjaar. De margeverdeling lag al scheef, maar dit is nu extreem scheef gegroeid. Blikken we even een jaar terug, dan is de prijs dramatisch geklapt. Dus is 2020 een slecht jaar. Maar kijk je als varkenshouder om je heen, dan mag je constateren dat de varkenshouderij dit jaar weer heel veel mensen van brood op de plank heeft voorzien. Laten we hopen dat je als gebaar dan een leuke kerstgave hebt gekregen. Een stuk waardering hoort erbij. Allen prettige kerstdagen.