Maatlat Duurzame Veehouderij legt lat dierenwelzijn voor 2021 hoger
Varkenshouders kunnen bij vleesvarkens in groepen van meer dan veertig dieren naar een oppervlakte van 0,9 vierkante meter hanteren, maar dit levert geen punten op. Vorig jaar kregen vleesvarkenshouder hiervoor nog 3 punten. Ook bij de groepsgrootte van vleesvarkens is het systeem van punten veranderd.
De groepsgrootte heeft nu een optimum bij 20 tot en met 29 varkens per hok en de varkenshouder ontvangt hiervoor 3 punten. Zit de groepsgrootte tussen 15 tot en met 19 of 30 tot en met 49 varken, kan hier 1 punt worden verdiend.
Verrijkingsmateriaal
De puntentelling bij verrijkingsmateriaal is tevens gewijzigd en er worden nu hogere eisen gesteld. Het verrijkingsmateriaal moet nu voldoend aan minimaal twee criteria: eetbaar, kauwbaar en wroetbaar. Echter, een hoog hangend kauwbaar speeltje, krijgt geen punten. Hangt dit speeltje lager dan is wroetbaar en zijn hier punten mee te verdienen.
Hoeveel punten een varkenshouder in totaal kan verdienen, is afhankelijk van welke speeltjes er in het hok zitten of er ook een interactie is tussen de hokken en hoeveel varkens tegelijkertijd met de verrijkingsmaterialen bezig kunnen zijn. Bij kraamzeugen kunnen punten ontvangen worden wanneer big en zeug tegelijkertijd bij het verrijkingsmateriaal kunnen. De score voor het materiaal wordt dan met 3 vermenigvuldig.
Emissiereducerende technieken
Verder krijgen energiezuinige emissiereducerende technieken voor Klimaat meer punten. Luchtwassers krijgen daarentegen minpunten. Er wordt bij de emissiearme technieken nu een systeem van bonus- en maluspunten toegepast. Maximaal zijn er 5 bonuspunten te behalen, zoals voor het gebruik van restwarmte, maar luchtwassers moeten juist 5 maluspunten incasseren.
Gebruikt een boer de restwarmte, maar heeft het een luchtwasser dan ontvangt hij of zij dus geen punten voor Klimaat. Daarnaast is het verplicht om het energieverbruik ammoniakemissie reducerende systemen de energieconsumptie compenseren met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: MDV