Column: Wat verwachten we van 2021 en wat doen we zelf
De kerstdagen zijn achter de rug en oud en nieuw jaar staan voor de deur en dan is het even tijd om vooruit te blikken. De prijzen van vleesvarkens veranderen in deze weken toch niet of nauwelijks en dan is misschien het moment om even verder te kijken wat het nieuwe jaar ons dit mogelijk gaat brengen. Dit vooruitkijken doen we nu vanuit een lastige positie waarin we met een aantal zaken te maken hebben die de prijzen flink onderdruk hebben gezet. Dat is de corona, maar ook de AVP in Duitsland. Vijfhonderd kilometer weg, maar ook weer heel dichtbij.
Wellicht gaat België eindelijk ook profiteren van varkenspestvrije status
De vleesvarkensprijzen zullen zich de komende maanden wellicht niet of nauwelijks bewegen. De eerste weken zullen toch nog het lastigste zijn, omdat er door corona niet voldoende personeel is om de varkens te slachten. Wat nog de komende maanden meer mee gaat spelen, is de grote voorraad aan varkens die er in Duitsland is. Hier moet dus nogal wat gebeuren eerdat deze weg zijn en voor die tijd zie ik nauwelijks mogelijkheden tot een betere vleesvarkensprijs.
Na maart 2021 zal het mindere aanbod aan varkens in Nederland en ook in Duitsland hun bijdrage leveren voor een hogere prijs. Wellicht gaat België daar op dat moment eindelijk ook eens van profiteren nu ze de afgelopen week hun varkenspestvrije status hebben terug gekregen. Wat er steeds blijft, is de AVP in Duitsland. Het land moet een groot deel van zijn vlees in Europa verkopen en dat zal voorlopig blijvend zijn invloed hebben op de varkensprijs in West-Europa. Deze zal dan ook niet verder stijgen dan 1,50 tot 1,60 per kg geslacht gewicht.
De export van vlees naar China vanuit Nederland, maar ook vanuit Denemarken en straks misschien ook weer vanuit België, zal niet weer terugkomen op het niveau van voorjaar 2020. Daar zijn meerdere redenen voor. China zelf zal snel meer produceren. Ondanks dat verschillende bronnen eerder zeiden dat ze daar zeker vijf jaar nodig voor zouden zijn, denk ik dat ze dit in de helft van de tijd kunnen. Ook zullen ze de handelsrelatie met Amerika, nadat er de nieuwe president is geïnstalleerd, snel herstellen. Amerika kan het vlees goedkoper leveren dan dat wij dit kunnen en er wordt gesproken dat er in Amerika een redelijk grote voorraad zit. Dus is een deal vaak snel gesloten. China zal zeker vlees blijven importeren, de consumptie blijft daar stijgen en met een bevolking van ruim meer dan een miljard mensen blijft de behoefte groot.
Zomer zal wellicht stabielere prijzen brengen
Na de zomer hoop en verwacht ik dat de prijs op hetzelfde niveau kan blijven en misschien wellicht tot het einde van het jaar. De productie blijft dalen in West-Europa. In Nederland door de opkoopregeling en in Duitsland door de ellende die er nu is, maar ook door de vele regels voor de huisvesting die de Duitse varkenshouders krijgen opgelegd. Het aantal geslachte zeugen ligt daar nu wekelijks 20 procent boven vorig jaar en dat zorgt op korte termijn voor minder biggen en na de zomer voor minder vleesvarkens. Kortom het in de hand houden van de aantallen vleesvarkens gaan tot een betere prijs leiden, maar of dit een voldoende inkomen gaat opleveren, is zeer de vraag. China breidt zijn aantallen varkens explosief uit en dat vraagt ook mee voer. Dit heeft al zijn gevolgen voor deze prijs en dat zal in grote lijnen komend jaar ook zo blijven.
De biggenmarkt voor 2021 onvoorspelbaar maar positiever
De start is miserabel, al gaan de biggen wel vlotter weg. De prijs is echter nog steeds slecht. Dat deze prijs de komende maanden gaat oplopen, kun je geen voorspellen noemen. Het vraagteken is hoe hard gaat deze oplopen. Duitsland zal ook de komende maanden minder biggen blijven afnemen, maar er zijn andere landen die de biggen maar wat graag willen kopen; puur om het feit dat er voor deze prijs wat aan te verdienen valt. Maar tot hoever? De opkoopregeling doet in Nederland zijn werk, de laatste biggen van deze bedrijven zijn al weg of dit gaat binnenkort gebeuren. Verschillende handelaren zijn op zoek naar vermeerderaars, die deze gaten kunnen opvullen. De toeslagen zullen daarom wellicht wat meer gaan oplopen.
Voor de wat langere termijn april/mei is het al lastiger om iets te voorspellen. Duitsland zal wat meer aan de markt zijn en Spanje zal dan al weer wat minder zijn. Het hangt dus allemaal af hoe snel de biggenproductie in Duitsland minder wordt om de prijs in balans te houden of toch nog door te laten stijgen. Duitsland blijft echter lastig te voorspellen. Wat doet de AVP? Een verdere uitbreiding naar een andere deelstaat zal de vraag snel verminderen. Dit zal ook de productie op termijn verminderen, omdat er dan ook snel meer stoppers zullen zijn. Vele Duitse vermeerderaars willen deze ellende niet.
We zien dat productiebeperking een positieve kant heeft
Kortom, de biggen en varkensmarkt blijven beïnvloed worden door de AVP in Duitsland en hopelijk zijn ze in staat om dit de komende maanden zodanig de kop in te drukken dat het een kwestie is van uitzingen en wachten op het AVP-vrij certificaat. Voor Nederland moet het voorop staan dat we AVP vrij blijven. AVP bij een wild zwijn maar ook bij een varkentje die voor het plezier buiten loopt, gaan ons een vermogen kosten.
We zien daarnaast dat productiebeperking een positieve kant heeft en dat is een hogere prijs op middellange termijn. Misschien is het een idee daar verder aan te werken met Duitsland Denemarken, België en Frankrijk. Als we met deze landen op 95 procent van de behoefte van West Europa komen, is het misschien ook gemakkelijker om prijsafspraken te maken met de lopende partij.
Ik wens jullie in ieder geval een gezond 2021 en veel plezier met gezin maar ook met het werk op het bedrijf.