Formaldehyde verboden in diervoeders
Zesentwintig landen hebben tijdens de vergadering van het Permanent Comité voor planten, dieren, voeding en voeder (SCOPAFF) van de EU tegen de toelating van de verbinding als toevoegingsmiddel voor diervoeding in Europa gestemd. De reden van het verbod zijn de gezondheids- en veiligheidsrisico’s.
Mogelijk kankerverwekkend
Er is veel onderzoek gedaan naar formaldehyde. De European Food Safety Authority (EFSA) had echter in haar rapport aangegeven dat er, onder de juiste voorwaarden, veilig gewerkt kan worden met deze aldehyde. Uit onderzoek blijkt ook dat formaldehyde mogelijk kankerverwekkend kan zijn bij dieren. Er zijn goede onderzoeken bij mensen gedaan, maar daar is tot op heden niet onomstotelijk aangetoond dat het kankerverwekkend bij mensen is. Ook de Nederlandse overheid heeft besloten dat stoffen die mogelijkerwijs kankerverwekkend zijn bij dieren, ook bestempeld worden als mogelijkerwijs kankerverwekkend bij mensen. De lidstaten hanteren nu het zogenaamde voorzorgsprincipe ofwel uit voorzorg of twijfel wordt een middel niet meer toegelaten of onder strikte omstandigheden.
Mierenzuur en kooldioxide
Formaldehyde komt niet in vlees of eieren van dieren voor. In het lichaam wordt het direct omgezet in mierenzuur en kooldioxide. Het vlees- of eiproduct is daarmee veilig om te eten. Overigens zit formaldehyde van nature in bijna alle voedselproducten. Bovendien is vloeibare formaldehyde zeer veilig in gebruik in vergelijking met de gasvorm. Er bestaat wel een risico dat werknemers in bijvoorbeeld de diervoederindustrie blootgesteld kunnen worden aan de gasvorm van formaldehyde, waardoor huid, ogen en luchtwegen in aanraking komen met het gas.
Alternatief in appelschil
Met het EU- verbod valt het belangrijkste hygiëne- en ontsmettingsmiddel voor diervoeders weg. Het verbod zat al in de pijplijn en is voor de diervoederbedrijven weinig verrassend. Het gebruik van formaldehydebehandeling voor pensbescherming is nog steeds goedgekeurd. Veevoederproducenten moeten kijken naar alternatieve methoden om Salmonella in diervoeder te bestrijden. Een van die alternatieven is de aldehyde Trans 2-Hexenal dat in de schil van appels voorkomt en een antimicrobiële en fungicide werking heeft. Maar deze stof heeft een iets mindere werking dan formaldehyde en extra hygiënebehandeling zijn voor een bijna honderd procent veilig diervoeder nodig.