Franse vleesverwerkers verzetten zich tegen verbod castratie beren
In Frankrijk wordt castratie van beren zonder verdoving vanaf 1 januari 2022 verboden, een jaar later dan in Duitsland. Nu heeft de Franse vereniging van vleesverwerkers juist opgeroepen om beren wel te castreren. Vorige week deed een ander branchevereniging Culture Viande al een beroep op alle ketenpartners om gezamenlijk iedere technische, juridische en economische mogelijkheden te onderzoeken om, ook na het verbod op gecastreerde beren zonder verdoving, gecastreerde beren te blijven produceren en dat varkenshouders niet overstappen op intacte beren.
Berenvlees ongeschikt
Alternatieven zijn beschikbaar en moeten volgens de Franse vleesverwerkers nu zo snel mogelijk worden geïmplementeerd. Vanuit het standpunt van de vleesverwerkers brengt het vlees van niet-gecastreerde beren enkele problemen met zich mee. Culture Viande noemt expliciet niet alleen de geur, maar ook een lager vetgehalte en een gebrek aan geschiktheid voor de productie van drooggezouten producten. Bij castratie wordt ook agressief gedrag vermeden, wat vanuit het oogpunt van het dierenwelzijn de voorkeur verdient. Het welzijn van de varkens moet over de gehele productiecyclus eerst goed worden beoordeeld. De Franse regering kondigde in januari al aan dat ze tot eind 2021 nog de castratie zonder verdoving zou toestaan. In juli maakte een grote groep Franse varkenshouders bekend af te zien van castratie. Ze garandeerde dat ze rekening zouden houden met de specifieke behoeften van de markt.
Duitsland massaal verdoven
In Duitsland lijkt het erop dat de meeste zeugenhouders gaan kiezen voor castratie onder verdwoing. Vanaf 1 januari mogen biggen in Duitsland helemaal niet meer worden gecastreerd of alleen onder narcose worden gecastreerd. Van de vier beschikbare methoden (intacte beren, vaccinatie, castratie onder inhalatie-anesthesie, castratie onder injectie-anesthesie), zal castratie onder inhalatie-anesthesie met isofluraan verreweg het grootste deel uitmaken. Dat blijkt heel duidelijk uit de cijfers voor de financiering van isofluraanapparaten die Duitse varkenshouders konden aanvragen. Het Duitse Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedsel (BLE) beweert alle aanvragen te hebben verwerkt en de betalingen tot vorige week gestart.
40 procent verdoofd castreren
Nadat in totaal 4.159 geldige financieringsaanvragen waren ingediend door de eigenaren van de zeugen, konden ze de betaling van de subsidie tegen 15 oktober 2020 aanvragen op basis van de financieringsverplichting door het indienen van de factuur en het betalingsbewijs. Op een totaal van 2.747 ontvangen uitbetalingsverzoeken keurde de BLE 2.685 verzoeken goed met een financieringsvolume van ongeveer 13,56 miljoen euro. Opleidingsinstellingen kregen nog eens zeven vergunningen voor 26 apparaten. Er zijn in Deutsland zo’n 6.800 zeugenhouderijen. Dit betekent dat ongeveer 40 procent van de biggenproducenten in Duitsland een isofluraanapparaat heeft gekocht.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Culture Viande