Sociale bijdragen voor Belgische varkenshouderij in crisis
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/81/628/geld-_economie-_varkens-_prijzen-_landbouw-_markt-_prijzen-_bi.-detail.jpg)
Concreet zal deze erkenning het beheer vereenvoudigen van de verzoeken om uitstel of vrijstelling van bijdragen van de betrokken landbouwers voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. Voor de varkenssector worden deze maatregelen met nog twee extra kwartalen verlengd. De impact van de economische omstandigheden op deze sectoren is tijdelijk, maar diepgaand. Daarom was het volgens de minister noodzakelijk om hen een adempauze te geven. “Alle zelfstandigen die getroffen worden door de COVID-19-crisis komen al in aanmerking voor een vereenvoudigde procedure in geval van een verzoek om vrijstelling van hun sociale bijdragen”, zegt David Clarinval, minister van Zelfstandigen en Landbouw. “De erkenning van deze drie sectoren als sectoren in crisis zal een sneller en gegroepeerd beheer van deze verzoeken voor het huidige en het volgende kwartaal (de volgende drie kwartalen voor de varkenssector) mogelijk maken.”
Bijdragen uitgesteld
De betrokken landbouwers zullen hun bijdragen kunnen uitstellen zonder hun sociale rechten te verliezen. “Een vrijstelling van bijdragen zal betekenen dat zij hun sociale rechten behouden, maar zonder dat de betrokken kwartalen in aanmerking worden genomen bij de berekening van hun pensioen”, zegt Clarinval. “Het is ook mogelijk voor hen om een vermindering van het bedrag van hun sociale bijdragen te verkrijgen op basis van hun verwachte reële inkomen voor 2020 en 2021.” Er moet ook aan worden herinnerd dat de door de COVID-19-crisis getroffen landbouwers vanaf 1 januari 2021 zullen kunnen genieten van het nieuwe overbruggingsrecht, dat gebaseerd is op een omzetdaling van 40%. "Ik sta aan de zijde van de zelfstandigen en de boeren die getroffen zijn door de gezondheidscrisis en de bijhorende maatregelen”, zegt minister Clarinval. “Alles moet in het werk worden gesteld om hen door deze moeilijke periode heen te helpen."
Crisis
De varkens-, melkvee- en pluimveesectoren verkeren in een bijzonder moeilijke situatie. Ze worden getroffen door zowel de maatregelen die in het kader van de COVID-19-crisis worden genomen als door andere economische omstandigheden. Voor de pluimveesector gaat het onder meer om de aanhoudende verspreiding van de vogelgriep, voor de varkenssector om de aanhoudende verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in andere EU-landen, waaronder Duitsland, en voor de melkveesector om de wereldwijde daling van de melkprijzen.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Agrio archief