Column: We maken het er het beste van in 2021
Alle lezers een gezond 2021 gewenst. Dit in de eerste plaats en de koptekst heb ik niet zomaar gekozen. Het wordt steeds duidelijker dat we een vinger in de pap krijgen, maar ook moeten krijgen om met een varkensbedrijf rendabel te kunnen draaien.
Achterstand met het laden van varkens nagenoeg ingehaald
De prijs van de vleesvarkens verandert niet direct in dit nieuwe jaar. Vraag en aanbod zijn echter redelijk in evenwicht. Wat opviel was dat er op oudejaarsdag nog volop vleesvarkens werden geladen en dus werden geslacht. De vraag is er dus voldoende en de handel spreekt zelfs dat zij de achterstand met het laden van varkens nagenoeg hebben ingehaald. Voor de handelaren die eerder veel op Duitsland leverden, blijft het wel lastig om voor alle varkens een plek te vinden bij een slachterij.
Cijfers van de afgelopen weken zijn nog niet voorhanden en info van de slachterijen en handelaren is ook zeer summier, waardoor ik ook niet veel anders kan vertellen dan dat het redelijk rustig is en dat er maar weinig veranderd. De Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 1,41 euro.
Vleesvarkenshouders willen graag de goedkope biggen
De biggen markt wordt gekenmerkt door vraag. Vleesvarkenshouders willen graag de goedkope biggen nog in de hokken hebben en ook het buitenland blijft aan de markt. Het aanbod aan biggen blijft daarentegen in de komende weken, maar ook op langere termijn, afnemen. Er zijn namelijk nog vermeerderaars die nu stoppen met insemineren. De prijs zal door het afnemend aanbod van biggen en de vraag naar biggen blijven stijgen, zo ook de Boerenbiggenprijs. Deze stijgt met 2 euro naar 28.50 euro.
We moeten AVP voorkomen
Ik wil er toch nog maar weer eens de nadruk op leggen. AVP bij varkens is in veel landen gekomen door het overspringen van het virus van wilde zwijnen op varkens die worden gehouden voor eigen gebruik de zogenaamde backyard farming. Wilde zwijnen konden bij deze varkens komen. In Duitsland gaan ze nu onderzoeken hoe ze varkens die buitenlopen kunnen beschermen tegen AVP. De uitkomst lijkt me niet zo moeilijk: Een omheining op 10 meter van elkaar zodat er niemand bij kan komen. Dat zou hier ook moeten, maar in Nederland gebeurt wat dat betreft niets. Hier lopen op veel plekken varkens buiten waar mensen direct bij kunnen komen. Het hoeft maar bij één varken mis te gaan en het kost Nederland miljarden. Maar we doen niks. Bij AVP in Nederland onder de varkens kon de sector wel eens heel snel de nertsen achternagaan. Voorkomen is ook in dit geval beter, want van genezen zal er misschien geen sprake zijn.