Column: 2021; Jaar van de Slag om de landbouw
Vlak voor het kerstreces besloot de Tweede Kamer in Den Haag de stikstofreductie- en natuurherstelwet aan te nemen. De Eerste Kamer zal die binnenkort ook behandelen, maar doordat een aantal oppositiepartijen de wet ook steunen zal dat wel een hamerslag worden. Zelfs als het kabinet valt door de toeslagenaffaire, verwacht ik dat de Eerste Kamer akkoord gaat met de stikstofreductie- en natuurherstelwet.
Kaderwet
De wet brengt voor de meeste individuele boeren geen duidelijkheid voor de toekomst. Het is een zogenaamde kaderwet die nog vol gehangen moet worden met nieuwe regelingen en wetten. Voor de landbouw in totaliteit zal 2021 wel het jaar zijn waarin concreter wordt welke ontwikkelingsruimte er over blijft. In het nieuwe regeerakkoord na de verkiezingen zal er een belangrijke paragraaf komen over de landbouw die invulling gaat geven aan die kaderwet.
Boerengrond
Een paragraaf die waarschijnlijk ook meer duidelijkheid gaat geven over de slag om de ruimte. Of beter gezegd, de slag om boerengrond. Politici en beleidsmakers zien landbouwgrond nog steeds als een witte vlek op de kaart waar je andere functies kunt realiseren. En er zit wat aan te komen: meer natuur, bufferzones rond natuurgebieden, aanvalsplan Grutto met weidevogellandbouw, zonneweides voor de energietransitie, woningbouw, ruimte voor industrie en wegen. Al dat soort functies worden niet aangelegd in natuurgebieden en zijn maar in beperkte mate binnen-stedelijk te organiseren.
En dan heb ik het nog niet over de vergroening van de gewasbeschermingsmiddelen, de roep om minder kunstmestgebruik en de extra maatregelen die waarschijnlijk nog gaan komen om aan alle klimaat- en milieunormen te kunnen voldoen. En last but not least het opkomend sentiment om de pluimveesector, varkenssector, kalversector en eendensector de nertsenhouderij achterna te laten gaan.
Verkiezingsdebat
De verkiezingen in maart zullen grotendeels bepalend zijn hoe de landbouw zich kan gaan ontwikkelen. Voor Agrio reden om samen met Team Agro NL en Food Hub een verkiezingsdebat te organiseren met de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen. Met de bestaande partijen, maar ook met nieuwe partijen die een duidelijk standpunt in nemen over landbouw, zoals de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas en JA21 met Jan Cees Vogelaar. We willen echter geen klassiek debat waar de politici traditionele stokpaardjes gaan bereiden, maar de (aspirant) politici uitdagen om over hun eigen schaduw heen te stappen en in oplossingen te denken. De polarisatie voorbij! Daarbij vragen we komende week ook om uw hulp via een onderzoek, om het verkiezingsdebat inhoudelijk nog beter te krijgen.
Regionale ontwikkelingen
Het organiseren van zo’n verkiezingsdebat is voor Agrio een nieuwe stap. En journalistiek gezien willen we in 2021 ook meer nadruk gaan leggen op regionale ontwikkelingen. Alle plannen en wensen van de politiek hebben namelijk gemeen dat ze invloed hebben op uw ondernemerschap en verdienmodel. Veel van deze processen worden geheel of deels door de lagere overheden in uw regio bepaald of gemonitord.
Als redactie willen we die regionale processen via onze regionale landbouwvakbladen met bijbehorende websites intensiever gaan volgen, zodat andere boeren daar hun voordeel mee kunnen doen. Maar we willen processen ook aandacht geven om de gevolgen van al die plannen voor de landbouw goed voor het voetlicht te brengen bij overheden en andere actoren. Onze ervaring is dat er regelmatig zonder voldoende landbouwkennis beslissingen worden genomen, waardoor de landbouw veel meer of zelfs onnodig nadeel ondervindt. Met onze journalistieke benadering zetten we de andere actoren op zijn minst aan het denken en we hopen dat het leidt tot plannen en ontwikkelingen die voldoende rekening houden met de belangen van u als boer.
Oproep
Zit u midden in zo’n proces of zijn er plannen in de maak die uw bedrijf mogelijk raken? Dan kunt u contact met mij of iemand anders van de redactie opnemen via redactie@agrio.nl. Ik hoop zo samen met u op een mooi landbouwjaar. Hopelijk met betere opbrengstprijzen, zonder Afrikaanse varkenspest en met beleid waar u mee uit de voeten kan voor een langere termijn. Proost.